Am urmatoarea situatie: am un client german pentru care produc buncare, dar marfa nu pleaca din Romania deoarece clientul meu contruieste in zona libera dana 56 un siloz la care foloseste si buncarele mele. Deci, facturez catre firma din Germania, CMR-ul care insoteste marfa este facut cu expeditor firma straina, cu locul livrarii dana 56, zic eu zona libera. Factura in acest caz este cu tva sau nu, livrarea o inregistrez in 390 ?
Va rog, daca aveti timp, sa ma ajutati cu un raspuns: o PFA, neplatitoate de TVA, a livrat in 2010 (septembrie) servicii catre o firma din U.E. Conform O.2101/2010, mi s-a spus (de la ANAF) ca nu se face inregistrarea in ROI, din cauza art 1:
<In temeiul dispozitiilor art. 158^2 din Codul fiscal, se infiinteaza Registrul operatorilor intracomunitari, care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care efectueaza operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal. >
Mai intai, as vrea sa va intreb daca aceeasi e si parerea dvs. Recunosc, ca nu mai am ce sa fac (prestarea de servicii s-a facut doar 2 luni)...
Apoi, as vrea sa stiu, daca pt 2010, am vreo obligatie: decont special 301...?
(repet, PFA neplatitoare de TVA)
pentru majoritatea serviciilor prestate catre persoane impozabile din UE aveti obligatia mai intai sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar, iar apoi sa va inscrieti in ROI.
nu aveti obligatia depunerii decontului special 301 intrucat persoana obligata la plata tva este firma din UE, dar aveti obligatia depunerii declaratiei 390.
ce am scris mai sus este regula generala.
spuneti-mi dvs. ce fel de servicii prestati?