avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Guvernul imi interzice sa-mi fac meseria prin HG ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Guvernul imi interzice sa-mi fac meseria prin HG 355/2007

Am 54 de ani si 9 luni si lucrez de la 18 ani la aceeasi firma ca macaragiu pe un pod rulant.Am fost chemat la serviciul Personal si mi s-a pus in vedere ca in conformitate cu HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor nu mai am voie sa lucrez la inaltime. Firma m-a avertizat ca exista mai multe variante:
- sa-mi ofere alt loc de munca adica legator de sarcina dar voi pierde la salariu
-sa ma treaca in somaj, dar ei nu vor pentru ca au nevoie de om in locul meu iar legea le interzice sa angajeze timp de 12 luni alt macaragiu,
- sa lucrez in continuare pe podul rulant dar sa dau scris ca eu doresc asta,
- sa merg la cursuri de calificare si sa-mi schimb meseria.
Nu cred ca la varsta asta mai pot face altceva asa ca ma pregatesc sa dau firma in judecata.Dar firma se va apara in instanta cu prevederile HG 355.
Ce credeti ca ar trebui sa fac sau ce ar trebui sa faca firma in acest caz ?.
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 12:53, 13 Decembrie 2010
Este cam aiurea situatia daca deschideti proces.
Este vorba despre respectarea legii de catre firma.
Doar daca s-ar anula prevederea legala respectiva de catre instanta ati putea avea sanse sa obtineti castig de cauza ceea ce insa este cam greu de crezut ca se va intampla...
Legea de fapt va ocroteste pe dvs. si de aceea este edictata acea dispozitie legala.

avocat Claudiu Lascoschi
puteti incerca rezolvarea problemei numai daca o alta comisie de medicina muncii va va declara apt pentru lucru la inatime in caz contrar firma nu isi asuma nicio responsabilitate. faptul ca s-a invocat H.G. 355/2007 si posibil legea 319/2006 da dreptul firmei la a face oferta respectiva in caz contrar va poate concedia cu art. 61 lit.a) c. mun. .
inserv a scris:

-sa ma treaca in somaj, dar ei nu vor pentru ca au nevoie de om in locul meu iar legea le interzice sa angajeze timp de 12 luni alt macaragiu,
-

firma va poate "da in somaj" linistita.
Interdictia de a angaja pe acest post se aplica numai in cazul concedierilor colective (mai multi angajati) (si nu de 12 luni, ci de 9).
Daca se concediaza un singur angajat, se poate linistit angaja un altul dupa aceea.

Pe de alta parte, daca firma va permite sa lucrtai in continuare in baza unei declaratii pe proprie raspundere (ca sunteti de acord sa lucrati), eu zic sa dati acea declaratie si sa ramaneti pe post.
Buna seara,

Interdictia de a angaja pe acest post pe o perioada de 9 luni se aplica in cazul concedierilor pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. Se aplica si pentru cazul in care a fost o singura concediere.

Si eu va sfatuiesc sa dati declaratia respectiva firmei.

Cu stima,
Ionita Florin
Va multiumesc tuturor pentru raspunsuri.
Ma intreb daca legiuitorul nu trebuia sa gandeasca si masuri compensatorii in acest caz. Pe mine nu ma incalzeste cu nimic faptul ca ,vezi doamne, legiuitorul s-a gandit la sanatatea mea daca nu a gandit mai departe si ce se va intampla cu mine cu cca 10 ani inainte de pensionare. Chiar nu simt grija legiuitorului in acest caz. Ba dimpotriva pot spune ca sunt impiedicat sa-mi fac meseria prin lege.
Poate era bine ca HG respectiv sa faca niste exceptii dovedite medical. Eu pot aduce scris de la orice comisie medicala ca sunt sanatos tun. Totusi legea se leaga doar de varsta si in nici un fel de starea de sanatate.
As avea vreo sansa daca as da in judecata ministerul muncii sau pe cel al sanatatii? Sau poate Guvernul. Ma ingrozesc ca acum sa invat alta meserie.

Alte discuții în legătură

Lucrul la inaltime marcelion marcelion am inteles ca de la varsta de 55 de ani lucrul la inaltime este interzis s-au asa ceva cum se procedeaza in aceasta situatie mentionez ca sant macaragiu (vezi toată discuția)
Lucrul la inaltime - contraindicatie medicala cristido cristido Vrau sa intreb ce mai poate face o persoana incadrata in munca ca macaragiu in cazul in care a primit aviz medical \"contraindicat lucrul la inaltime\" pe ... (vezi toată discuția)
Urgent! neon butterflies neon butterflies in constructii daca muncitorii au implinit 55 de ani nu mai au voie sa lucreze la inaltime? (vezi toată discuția)