Am 54 de ani si 9 luni si lucrez de la 18 ani la aceeasi firma ca macaragiu pe un pod rulant.Am fost chemat la serviciul Personal si mi s-a pus in vedere ca in conformitate cu HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor nu mai am voie sa lucrez la inaltime. Firma m-a avertizat ca exista mai multe variante:
- sa-mi ofere alt loc de munca adica legator de sarcina dar voi pierde la salariu
-sa ma treaca in somaj, dar ei nu vor pentru ca au nevoie de om in locul meu iar legea le interzice sa angajeze timp de 12 luni alt macaragiu,
- sa lucrez in continuare pe podul rulant dar sa dau scris ca eu doresc asta,
- sa merg la cursuri de calificare si sa-mi schimb meseria.
Nu cred ca la varsta asta mai pot face altceva asa ca ma pregatesc sa dau firma in judecata.Dar firma se va apara in instanta cu prevederile HG 355.
Ce credeti ca ar trebui sa fac sau ce ar trebui sa faca firma in acest caz ?.
Nu poate fi vorba de pensionare la 55 de ani! Mai am cel putin 8-9 ani pana la pensie.
De cca o luna de cand am fost anuntat ca in conf cu HG 355 /2007 nu mi se va permite sa-mi mai desfasor activitatea la inaltime ca macaragiu , iar macaragiu la sol nu exista, studiez toata noaptea HG 355/2007.
Iata ce am constatat si va supun dezbaterii:
- Cap V -Conditii de munca particulare, Fisa 123 -Munca la inaltime prevede intr-adevar la ,,Contraindicatii" o serie de afectiuni grave care in opinia mea nu dau dreptul sa profesezi in meseria asta.De exemplu hipoacuzia,prezbitismul,miopia bolile cardiace etc.
Insa varsta ca interdictie de a profesa o meserie cred ca este o aberatie.Si nu e vorba de 80 de ani.E vorba de doar 55 de ani.
Intrebarea este: contraindicatii reprezinta o interdictie clara sau doar o recomandare ?
V-ati exprimat dorinta de a da in judecata guvernul.
Aveti la indemana Legea 554/2004:
Art. 9
(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate.