Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie.
Recent am cumparat un apartament scos la licitatie publica in urma unei executari silite, maine urmeaza sa semnez actul de adjudecare. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez ca sa intru in posesia apartamentului, in ipoteza in care fostul proprietar este "cooperant" si este dispus sa paraseasca imobilul. Care este procedura de intrare in posesie? Spre exemplu: trebuie semnat vre-un act intre mine si fostul proprietar? Daca da, ce fel de act? Trebuie autentificat? etc.
Deasemenea, in cazul in care proprietarul este plecat din tara si nu poate fi gasit/contactat sau este "necooperant" si are domiciliul pe adresa imobilului dar resedinta pe alta adresa, in cazul evacuarii cu un executor judecatoresc se mai aplica restrictia de evacuare pe timp de iarna?
In cazul in care ar elibera imobilul de buna voie, v-ar preda cheile imobilului. Eu nu vreau sa va dezamagesc, dar cazurile acestea sunt extrem de rare.
Actul de adjudecare constituie titlul executoriu impotriva debitorului, daca imobilul se afla in posesiunea acestuia, sau impotriva oricarei persoane care are in posesiune ori detine in fapt, fara nici un titlu, imobilul adjudecat. Prin urmare, pentru a intra in posesia imobilului, va trebui sa intocmiti dosar de executare, in temeiul actului de adjudecare.
Inteleg ca nu aveti prea multe informatii privind debitorii. Eu v-as sugera sa le comunicati, prin intermediul unui executor judecatoresc, o notificare prin care sa le puneti in vedere sa paraseasca imobilul de buna voie, in caz contrar, veti proceda la evacuarea lor pe calea executarii silite, urmand sa suporte si cheltuielile aferente executarii.
"Nici o evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, decat daca creditorul face dovada ca, in sensul dispozitiilor legislatiei locative, el si familia sa nu au o locuinta corespunzatoare ori ca debitorul si familia sa o alta locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta de indata. " Acest text de lege este in vigoare.
Mergi la Cartea Funciara si iti inscrii dreptul de proprietate. Apoi te duci la Impozite si taxe s-o inscrii si acolo.
Dupa toate astea, ii faci frumos o hartiuta in care il notifici sa paraseasca amiabil apartamentul, in caz contrar va fi nevoit sa plateasca si cheltuielile de executare ( cu evacuarea) care nu sunt deloc mici.
Daca nu da curs, dupa ce trece perioada de iarna in care nu poti "da afara" omul din casa ( am pus ghilimele pt ca sunt si exceptii in care poti ) mergi frumos la un executor judecatoresc si te lamureste el. Va trimite dosarul instantei competente si ulterior va face evacuarea.
buna ziua,
sper ca ati rezolvat situatia. Asa cum se supnea si mai sus, fostul proprietar nu prea este dispus sa predea imobilul, astfel ca tot la executor trebuie sa apelati. Problema este ca pana sa-l evacuati din imobil mai trece (in functie de situatie) un oarecare timp, timp in care fostul proprietar va consuma utilitatile si va incerca sa faca cat mai multe debite. La mine asa s-a intamplat, iar acum asociatia de proprietari imi cere mie sa platesc cheltuielile dintre momentul adjudecarii si cel al intrarii in posesie, cheltuieli pe care fostul proprietar le-a facut, motivand ca de la data actului de adjudecare eu am fost proprietar si de atunci trebuie sa platesc. Eu nu consider legal asa ceva. Ce ar trebui sa fac?
astea sunt riscurile pe care vi le asumati.
asociatia are dreptate, cer bani de la proprietar... ar trebui sa le platiti si sa il notificati pe fostul proprietar sa va dea bani sau sa il actionati in judecata.. insa sansele de castig vi le evaluati singur
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Taxa de evacuare
CriIT
Salutare,
Am castigat o licitatie a unui apartament urmand ca pana la data de 22 ianuarie sa il achit la executor. Fostii proprietari vor avea de incasat o ... (vezi toată discuția)
Lamurire act adjudecare
Lucc
Am cumparat un apartament la licitatie.
Urmeaza sa mi se emita actul de adjudecare
Actul de adjudecare este titlu de proprietate si ca poate fi inscris in ... (vezi toată discuția)