Salutare,
Am castigat o licitatie a unui apartament urmand ca pana la data de 22 ianuarie sa il achit la executor. Fostii proprietari vor avea de incasat o parte din banii acestui apartament. Intrebarea mea este daca taxa de evacuare din apartament se opreste din banii ce ii au de incasat fostii proprietari sau trebuie sa o achit eu avand in vedere ca fostii proprietari s-ar putea sa nu paraseasca imobilul?
Daca sunteti adjudecatarul bunului imobil,normal ar trebui ca debitorul sa elibereze in termenul convenit apartamentul
Daca insa debitorul refuza sa elibereze apartamentul va puteti adresa executorului judecatoresc care are obligatia sa asigure preluarea bunului adjudecat
Daca executorul refuza sa se implice va ramane varianta sa promovati actiune pentru evacuare ,initial suportand dv toate costurile ,pe care ulterior le puteti pretinde in actiune distincta celor care nu au eliberat bunul imobil adjudecat
Buna seara, din raspunsul dumneavoastra am inteles asa: dupa data la care eu voi achita apartamentul castigat, executorul trebuie sa someze fostii proprietari sa elibereze apartamentul intr-o anumita perioada. Daca acestia nu respecta perioada, se face evacuarea. Eu cu proprietarii nu am convenit o anumita data de eliberare. Cum s-ar putea face aceasta? Si cata siguranta am ca acestia o respecta? Executorul mi-a comunicat ca pot solicita evacuarea la dansul atunci cand achit apartamentul iar taxa sa fie suportata de fostii proprietari din banii pe care acesta are sa ii restituie astfel incat sa nu trebuiasca sa o achit eu in cazul in care acestia nu parasesc imobilul. Este posibil asa ceva?
@ CriIT, La cererea adjudecatarului, acesta (adica dvs) va fi pus în posesia imobilului adjudecat de către executorul judecătoresc, actul de adjudecare constituind titlu executoriu împotriva debitorului sau, după caz, a terțului dobânditor, ca și împotriva oricărei persoane care posedă ori deține imobilul adjudecat, fără a putea invoca un drept opozabil în condițiile legii. Dispozițiile art. 664 și următoarele C.pr.civ, sunt aplicabile, asta insemnand ca se deschide un nou dosar de executare silita, directa de data aceasta, care va parcurge toata procedura pentru realizarea in natura a obligatiei, respectiv predarea silita a bunului imobil. Cat priveste cheltuielile de executare, da acestea sunt in sarcina debitorului, insa de regula acestea trebuie avansate de catre creditor.