avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Primesc o donatie cum este mai bine?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Primesc o donatie cum este mai bine?

Buna ziua,
Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea:

Matusa sotului meu (sora soacrei mele) vrea sa-i lase apartamentul in care locuieste acum fiului nostru cel mare, in varsta de 8 ani .
Matusa nu are copii (nu a avut) sotul ei este decedat. Are 2 surori (soacra mea-are 1 copil, pe sotul meu si o alta sora care are si ea 1 copil), parintii matusii sunt decedati.
Daca fiul nostru primeste apartamentul prin act de donatie acesta poate fi atacat de cineva?

Un contract de V_C este mult prea costisitor pentru noi si chiar nu ne permitem, .Cu toate ca vom primi o casa la un moment dat....

Matusa doreste ca in act sa fie trecute ca si "clauze": faptul ca va locui in casa pana la moarte si ca nu o vom duce noi, sau fiul nostru intr-un azil.Noi nu avem nimic impotriva acestui lucru.Ba chiar luna de luna de vreo 4 ani ii dam o suma de bani in fiecare luna.
Acum vrea sa facem acte. Este mai ieftin ca donatia sa fie pe numele nostru sau al fiului nostru?
Scuzati-mi exprimarea, dar chiar nu ma pricep sa ma exprim in termeni ... mai juridici.
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 14:57, 10 Decembrie 2010
buna ziua. doamna in cauza ii poate face act de donatie fiului dvs. , neexistand posibilitatea atacarii actului in instanta , ulterior .
ma refer aici la situatia in care donatia conform legii ar putea fi atacata in instanta de mostenitorii rezervatari, care ar invoca reductiunea liberalitatii. dar cum in speta acesti rezervatari nu exista, se exclude aceasta varianta. totusi, daca donatia se face cu clauza, in caz de nerespectare, actul de donatie se poate revoca.
Donaţia, ca de altfel oricare act, implică aceleaşi costuri indiferent că dobândiţi dumneavoastră sau copilul.
Părerea mea e că ar fi mai potrivit un contract de întreţinere, între dumneavoastră şi mătuşa, având în vedere faptul că în realitate chiar o ajutaţi pe mătuşa prin sumele de bani pe care i le daţi.
Dacă se va face donaţie către minor o să întâmpinaţi ceva greutăţi în eventualitatea în care veţi vrea să înstrăinaţi imobilul. Veţi putea face acest lucru doar cu încuviinţarea autorităţii tutelare până când copilul va împlini 18 ani.
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2010
sd2010, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, mostenire sau act de vanzare midadu midadu Am impreuna cu sotul meu o casa construita pe terenul soacrei mele.Am vrea sa donam aceasta casa copiilor mei minori iar soacra mea sa le doneze si terenul. ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Acte originale geanus geanus buna seara. va rog sa ma lamuriti intr-o problema. sunt mama unui baietel de 9 ani , al carui tata a decedat in noiembrie 2015. bunica traieste. refuza sa ... (vezi toată discuția)