avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie, mostenire sau act de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie, mostenire sau act de vanzare

Am impreuna cu sotul meu o casa construita pe terenul soacrei mele.Am vrea sa donam aceasta casa copiilor mei minori iar soacra mea sa le doneze si terenul. Sotul meu are o sora care va primi o casa drept mostenire.Cum se poate proceda pentru a fi cat mai convenabil pentru copii mei?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:57, 21 Februarie 2009
Buna ziua!

Va sugerez ca in cazul terenului pe care soacra dumneavoastra in are sa faceti contract de vanzare-cumparare si nu donatie pentru a va putea proteja interesele mai bine.

O zi buna!
Casa este intabulata in cf? Daca nu, nu o puteti instraina sub nicio forma, deoarece nefiind intabulata, se presupune ca ea nu exista. Daca este intabulata, o puteti instraina cu titlu gratuit sau oneros.
Varianta vanzarii terenului tine daca aceasta este si reala, pentru ca daca fiica soacrei face dovada unei donatii deghizate poate anula acest contract, in cazul in care prin aceasta tranzactie s-a diminuat rezerva succesorala ce ar ramane dupa mama sa, soacra dv. la decesul acesteia. ;)

|mostenitorii rezervatari vor putea solicita reductiunea liberalitatilor excesive." si doar ei .
vasileroman a scris:

|mostenitorii rezervatari vor putea solicita reductiunea liberalitatilor excesive." si doar ei .


Colega, sa inteleg ca in opinia ta, fiica soacrei nu este mostenitorul rezervatar al soacrei user-ului?
Soacra este mama fiicei, sora sotului user-ului. Intrebarea user-ului viza tocmai o solutie de instrainare a terenului soacrei astfel incat fiica acesteia, viitor mostenitor rezervatar al acesteia, sa nu poata ataca actul de instrainare al terenului mamei sale, soacra user-ului.
Sper ca m-am facut inteleasa...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu nabadai Veronica Popescu Veronica Popescu As vrea sa ma ajutati cu un punct de vedere intr-o problema destul de delicata. Mama soacrei mele a decedat in cursul lunii dec.2008.Mentionez ca soacra ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act vanzare cumparare nitucornel nitucornel Buna ziua. As dori sa stiu ce poate fi mai bine facut in cazul in care mama vrea sa treaca casa si terenurile aferente acesteia, fiicei. Mentionez ca mama a ... (vezi toată discuția)