avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu nabadai
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu nabadai




As vrea sa ma ajutati cu un punct de vedere intr-o problema destul de delicata. Mama soacrei mele a decedat in cursul lunii dec.2008.Mentionez ca soacra mea este fiica din prima casatorie dar si unica fiica a defunctei.
La inmormantare am aflat ca aceasta a avut doua terenuri pe care le-a dobandit din a doua casatorie, in calitate de sotie supravietuitoare.Un teren l-a obtinut in intregime in urma unei tranzactii cu fiica vitrega in urma unui proces(deoarece sotul sau care a decedat cu multi ani in urma avea o fiica din alta casatorie), iar pentru celalalt s-a facut un supliment la certificatul de mostenitor in care acesta avea cota de 1/4 ca sotie supravietuitoare. Terenul pe care l-a dobandit in intregime i-a dat procura unei prietene sa il si vanda cui va crede ea de cuviinta,iar la celalalt i-a dat procura fiicei vitrege sa vanda si partea ei. De la niciunul nu a primit pretul terenului vandut.
Am fost la notariat sa facem declaratie de acceptare a succesiunii si sa deschidem succesiunea pentru soacra mea, Intrebarea mea este daca soacra mea ,mai poate face ceva pt ca ei chiar nu i-a ramas nimic de pe urma mamei ei ?!
Pe ce se poate merge?Exista vreo sansa?

Cel mai recent răspuns: Veronica Popescu , Avocat 13:45, 21 Februarie 2009
Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar am observat ca in mod constant, "rudele" mai putin "rude" sunt mai interesate de mosteniri decat cei indreptatiti la ele.
Nu vreau sa va suparati, dar chiar am avut de curand situatii in care "rudele de sange" incercau sa se inteleaga dar "o nora" sau sotii celor implicati nu erau cu nimic de acord, in conditiile in care, cel putin din bun simt, nu ar fi trebuit sa se implice.

de principiu, succesiunea se compune din bunuri existente la momentul deschiderii succesiunii, respectiv la momentul decesului. Va rog sa retineti ca nimeni nu este obligat sa lase dupa moartea sa "nu stiu ce bunuri la copii". Exista intr-adevar o cota abstracta din succesiune numita rezerva care nu poate fi incalcata prin acte de dispozitie in timpul vietii.

Pe cale de consecinta, soacra, este un astfel de mostenitor rezervatar, si, la momentul dezbaterii succesorale, se vor putea aduce la masa succesorala ( cel putin pentru un calcul matematic) o serie de bunuri , dar numai acele bunuri care au facut obiectul unor liberalitati.(au fost instrainate in mod gratuit).

Daca mama soacra a dispus de bunuri ai a dorit sa le vanda ( prin acea persoana imputernicita) nu cred ca va puteti lega de acest aspect. Ar trebui sa aflati ce s-a intamplat cu banii tocmai pentru a descoperi daca a fost vorba de o liberalitate( donatie, dar manual..etc)
cred ca aveti nevoie de mai multe informatii si de un avocat.

succes
av. Ileana Schwarz
Imi pare rau ca s-a inteles gresit,,interesul" meu ca nora. Eu ca nora am tot ce imi trebuie si chiar nu am nevoie de nimic de la soacra mea.Avand in vedere ca soacra mea nu se poate deplasa din motive foarte clare de sanatate,am inteles sa o ajutam eu si sotul meu in vederea clarificarii acestei situatii. In ceea ce priveste pretul pe care trebuia sa-l primeasca din asa zisele vanzari,acesta dupa cum am spus in mesajul anterior,defuncta nu l-a primit. Din acest punt de vedere si chiar din alte puncte de vedere, eu tind sa consider ca au fost donatii deghizate.
Dupa cum imi spuneti dumneavostra,intai ar trebui sa merg in instanta sa dovedesc ca aceste ,,vanzari"au fost donatii deghizate si abia dupa aceea sa merg la notar cu hotararea respectiva pentru a aduce bunul la masa succesorala?
Dar s-au incheiat acele vanzari in baza procurilor date de mama soacrei dvs?
Iar la notar nu deschideti succesiunea soacrei ci a mamei sale defuncte.
NU am vrut sa jignesc pe cineva. Am spus si repet ca nu se cuvine a se generaliza.
Am spus doar ca m-am lovit de astfel de situatii. Va rog sa nu intelegeti gresit. Imi pare rau daca v-ati simtit vizata.

Ar trebui ca soacra dvs( respectiv mostenitorul rezervatar) sa introduca la instanta actiunea pentru dezbatrea succesiunii, partaj succesoral, in cadrul careia sa faca si reductiunea liberalitatii excesive, facand dovada ca este vorba de o donatie deghizata ( sub forma unui act cu titlu oneros). Este greu dar nu imposibil.Aveti nevoie de avocat ( in situatia in care nu sunteti avocat..pentru un moment m-am gandit ca sunteti sau, daca ma insel, dovediti totusi, prin redactarea mesajului, cunostinte juridice).

Nu va suparati pe mine, sunt doar extrem de directa.
succes
av. Ileana Schwarz
Da,la notar s-au incheiat vanzarile in baza procurii date de mama soacrei mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, mostenire sau act de vanzare midadu midadu Am impreuna cu sotul meu o casa construita pe terenul soacrei mele.Am vrea sa donam aceasta casa copiilor mei minori iar soacra mea sa le doneze si terenul. ... (vezi toată discuția)
Succesiune meryemmmm meryemmmm v-as ruga sa ma lamuriti in urmatoarea situatie referitoare la o succesiune: ce urmeaza a fi facuta zilele acestea; familia batranului decedat este compusa ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)