avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau act vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau act vanzare cumparare

Buna ziua. As dori sa stiu ce poate fi mai bine facut in cazul in care mama vrea sa treaca casa si terenurile aferente acesteia, fiicei. Mentionez ca mama a dobandit casa in urma succesiunii iar fiica este unic mostenitor.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 16:14, 27 Februarie 2012
intotdeauna este mai bine act de vanzare cumparare, deoarece est emult mai greu de anulat , fiind un act cu titlu oneros....eventual poate trece clauza de intretinere.
Daca fiica este singurul copil si bunul este dobandit prin succesiune, este bun propriu al mamei si l poate instraina cum doreste. Donatia poate fi atacata numai de sotul supravietuitor la decesul mamei dvs pentru incalcarea rezervei succesorale a acestuia, cerand reductiunea liberalitatior excesive pentru ce incalca acea rezerva. Donatia are avantajul ca este scutita de impozit, fiind rude de grad 1 .
Vanzarea insa poate fi si ea atacata de acelasi sot supravietuitor la decesul mamei dvs ca fiind o donatie deghizata, deci vanzare presupune un pret real serios si sa aveti si cum sa dovediti ca pretul a fost dat. in ceea ce priveste contractul d evanzare cu orice clauza, uzufruct, intretinere..., contractul de renta viagera si contractul de intretinere se prezuma a fi donatii deghizate conform NCC . sarcina probei incumba celui care invoca aceasta prezumtie.
Daca sotul supravietuitor este insa tatal dvs si sunteti singurul copil nu cred ca este vreo problema in a dona mama dvs.
In urma decesului sotului (acum sase ani) mama a obtinut prin succesiune bunurile pe care vrea sa le doneze ficei. Mai poate intampina probleme din partea cuiva ?Neamurile sotului decedat?
Va multumesc.
Va multumesc.
Dupa actul de donatie,la moartea mamei se mai face din nou succesiune?

Alte discuții în legătură

Ajutor pt.mostenire pr1272 pr1272 Buna ziua, Inainte de a doua casatorie mama mea a cumparat o casa, dupa aceia s-a casatorit. Ea are 1 copil el 1 copil. Dupa decesul mamei cum se imparte ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, ... Ålesund Ålesund ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Cealaltă fiică primise deja în 1995 ... (vezi toată discuția)