Buna ziua. As dori sa stiu ce poate fi mai bine facut in cazul in care mama vrea sa treaca casa si terenurile aferente acesteia, fiicei. Mentionez ca mama a dobandit casa in urma succesiunii iar fiica este unic mostenitor.
Va multumesc.
intotdeauna este mai bine act de vanzare cumparare, deoarece est emult mai greu de anulat , fiind un act cu titlu oneros....eventual poate trece clauza de intretinere.
Daca fiica este singurul copil si bunul este dobandit prin succesiune, este bun propriu al mamei si l poate instraina cum doreste. Donatia poate fi atacata numai de sotul supravietuitor la decesul mamei dvs pentru incalcarea rezervei succesorale a acestuia, cerand reductiunea liberalitatior excesive pentru ce incalca acea rezerva. Donatia are avantajul ca este scutita de impozit, fiind rude de grad 1 .
Vanzarea insa poate fi si ea atacata de acelasi sot supravietuitor la decesul mamei dvs ca fiind o donatie deghizata, deci vanzare presupune un pret real serios si sa aveti si cum sa dovediti ca pretul a fost dat. in ceea ce priveste contractul d evanzare cu orice clauza, uzufruct, intretinere..., contractul de renta viagera si contractul de intretinere se prezuma a fi donatii deghizate conform NCC . sarcina probei incumba celui care invoca aceasta prezumtie.
Daca sotul supravietuitor este insa tatal dvs si sunteti singurul copil nu cred ca este vreo problema in a dona mama dvs.
In urma decesului sotului (acum sase ani) mama a obtinut prin succesiune bunurile pe care vrea sa le doneze ficei. Mai poate intampina probleme din partea cuiva ?Neamurile sotului decedat?
Va multumesc.
Ajutor pt.mostenire
pr1272
Buna ziua,
Inainte de a doua casatorie mama mea a cumparat o casa, dupa aceia s-a casatorit. Ea are 1 copil el 1 copil. Dupa decesul mamei cum se imparte ... (vezi toată discuția)