avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociatul care se retrage din firma \"scapa\" de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociatul care se retrage din firma "scapa" de datorii ?

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema :
Sunt asociat unic si administrator in firma X. Firma are o datorie la stat de 13000 ron ( nu mai exista alte datorii :credite bancare, furnizori etc.). O alta persoana doreste sa preia firma (din motivul unor contracte foarte avantajoase pe care firma le are cu anumiti furnizori si de asemenea nu o deranjeaza acea datorie catre stat pe care o considera "nesemnificativa" ) , adica eu ma retrag definitiv -- ca asociat si administrator, iar persoana respectiva va deveni asociat unic si administrator .
Tinand cont ca eu nu voi mai avea nici o "calitate" in acea firma, adica nici asociat si nici administrator , exista posibilitatea sa fiu trasa la raspundere pentru acea datorie ??? Eu am inteles ca datoria "va apartine" noului asociat .
Va multumesc
astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra !
Ionescu Viorela
Cel mai recent răspuns: alcibiade , utilizator 15:05, 16 Decembrie 2010
ca si fost administrator puteti fi trasa la raspundere civila / penala pentru orice acte / fapte savirsite in timpul mandatului dvs.
Puteti fi trasa la raspundere personal, doar daca ati comis anumite fapte ilegale. Daca datoriile s-au nascut din imposibilitatea de plata, daca nu ati instrainat bunuri si bani catre persoane apropiate sau anumiti furnizori (vedeti legea insolventei), atunci nu puteti fi trasa la raspundere personala.
Sunt asociat unic si administrator in firma X. Firma are o datorie la stat de 13000 ron ( nu mai exista alte datorii :credite bancare, furnizori etc.). O alta persoana doreste sa preia firma

Din punct de vedere practic cesiunea nu se va putea realiza la ORC deoarece ANAF va face opozitie !
D-l Stoica are perfecta dreptare, modificarea la Legea societatilor comerciale. Dar este posibil ca acea persoana sa achite mai intai datoria la stat in numele d-voastra, in contul pretului stabilit intre parti ? In acest caz nu ar mai fi nici un impediment si cumparatorul preia activul si pasivul firmei , fara a mai exista repercursiuni asupra d-voastra .
O posibila solutie .
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
alcibiade, utilizator
adrian stoica a scris:

Sunt asociat unic si administrator in firma X. Firma are o datorie la stat de 13000 ron ( nu mai exista alte datorii :credite bancare, furnizori etc.). O alta persoana doreste sa preia firma

Din punct de vedere practic cesiunea nu se va putea realiza la ORC deoarece ANAF va face opozitie !


Dar, daca face opozitie trebuie sa si incerce sa isi recupereze datoria prin executare silita sau prin deschiderea insolventei.
Altfel se incalca dreptul omului de a face cesiunea.Scopul legii nu este ca administratorul asociat sa ramana vesnic in cadrul unei societati.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget? eriklud eriklud Buna, acceasi intrebare: Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget? Stiu ca se fac smecherii cu vanzarea firmelor care au acumulat datorii ... (vezi toată discuția)
Vazarea/cesionarea unui srl adrian976 adrian976 am si eu un srl care momentan este suspendat.nu am datorii la stat in schimb am la un furnizor,aproximativ 15000 ron.am si de recuperat peste 20000 de ron de ... (vezi toată discuția)
Srl cu amenda de lipsa bilant neachitata Cipmars Cipmars Salut, am fost asociat cu cineva intr-o firma. Respectiva persoana era trecuta ca administrator. Din 2008 am primit amenda de bilant nedepus si de atunci firma ... (vezi toată discuția)