avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget?

Buna,

acceasi intrebare: Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget?
Stiu ca se fac smecherii cu vanzarea firmelor care au acumulat datorii la buget.

Eu personal vreau sa pun firma pe numele partenerului, care nu apare in acte. Eu sunt asociat unic si administrator. Avem datorii la anaf de circa 10.000 ron. Partenerul nu are probleme cu preluarea firmei, pentru ca el este care a facut vanzarile si inca n-a platit tvaul.

Cum sa procedez sa ies curat? Am inteles de la ORC ca sunt doua variante:
- vanzarea partilor sociale catre partener, care trebuie sa treaca de anaf si tine 60 de zile. Ceea ce n-am inteles este ca dupa ce am vandut firma, e a mea inca 60 de zile cu toate responsabilitatile? Sunt sanse macar ca cei de la anaf sa nu sisteze?

- 2) sa intre pe firma cu majorare de capital dupa care se face cesiunea partilor catre el, dar ar costa dublu fata de prima varianta.

Multumesc de sfaturi.
Cel mai recent răspuns: eriklud , utilizator 15:19, 12 Ianuarie 2011
exista sanse ca fiscul sa blocheze cesiunea in termenul de 60 de zile.
pe de alta parte, nici fiscul nu se poate atinge de administratori atit timp cit nu poate trage raspunderea personala a acestora, iar acest lucru se face in procedura insolventei dar aveti o datorie sub limita de 45.000 ron.

daca doriti sa faceti cesiunea fara interventi fiscului a doua varianta este ideala

mersi de raspuns.
care e legea care le permite sa blocheze cesiunea sau in ce conditii poate sa faca asta? ce se intampla dupa blocare? Pot sa ma duc la anaf sa intreb daca o sa blocheze sau nu? As economisi vreo 800- 900 de ron...
actul normativ este oug 54 / 2010, ce modifica art.202 din lg 31 / 1990.

nu veti rezolva nimic mergind la ANAF.
matahachiro a scris:

actul normativ este oug 54 / 2010, ce modifica art.202 din lg 31 / 1990.

nu veti rezolva nimic mergind la ANAF.


Fiti amabil va rog, va referiti la art.202 aliniatul 2*3?
Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale. Dispozitiile art. 62 se aplica in mod corespunzator.

Raman in continuare un pic nedumerit. Cum poate fi adus un prejudiciu unui creditor al societatii, persoana juridica distincta de persoanele fizice asociate, prin transmiterea partilor sociale de la o persoana la alta? Cine detine partile sociale este lipsit de importanta, datoriile le are persoana juridica.

Va multumesc anticipat pentru un raspuns.

A 2-a intrebare, referitoare la termenul de 60 zile mentionat de d-voastra. Art. 62 din L 31/90 actualizata mentioneaza un termen de 30 zile pentru depunerea opozitiei.
Exact aici am ajuns si eu kappauser ieri... astept un raspuns de la un cunoscator.

Alte discuții în legătură

Opozitie anaf Miki P. Miki P. Buna ziua, am depus actele privind cesiunea unei societatii la Registrul Comertului si ANAF a facut opozitie deoarece exista o datorie . Noi in acelasi timp am ... (vezi toată discuția)
Opozitie la cesiune parti sociale ? eugen82 eugen82 sint asociat unic in SRL si doresc sa cesionez o parte din actiuni unei alte persoane pe care am numit-o recent administrator am inteles ca cesiunea se face ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)