avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale opozitie ANAF
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

opozitie ANAF

Buna ziua, am depus actele privind cesiunea unei societatii la Registrul Comertului si ANAF a facut opozitie deoarece exista o datorie . Noi in acelasi timp am facut si o cerere de compensare a datoriei deoarece exista un TVA de recuperat de aproape doua ori mai mare decat datoria pe care o are societatea fata de ANAF. Primul termen de judecata este in iulie 2012. Ce putem face pentru a rezolva problema mai repede si mentionez faptul ca o data cu cesiunea s-a inregistrat (prin aceasi decizie a asociatului unic) si cererea de schimbare a administratorului si in momentul asta societatea nu poate face nimic, fiindu-i practic blocata activitatea de aceasta opozitie. #-o
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 21:57, 16 Iulie 2011
Formulati o cerere de preschimbare a termenului de judecata, motivata pe ceea ce ati spus mai sus si depuneti alaturat acesteia toate documentele care stau in dovedire. Aratati ca firma este pusa in dificultate si ca vi se creaza un prejudiciu major prin acordarea acelui termen de judecata indelungat. In cazul in care va argumentati temeinic pozitia in cadrul procesului privind opozitia ANAF, li se va respinge cererea si mentiunea va trece. Cu stima.
Conform legislatiei in vigoare, respectiv OUG 54/2010 privind unele măsuri pentru comba­terea evaziunii fiscale, Oficiul Registrului Co­mer­ţului are obligatia de a transmite pe cale electronică, hotărârea adu­nării asociaţilor, către Agenţia Na­ţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi direcţiile generale ale fi­nanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, in cazul in care transmiterea partilor sociale se face catre persoane din afara societatii.
Chiar daca aveti TVA de recuperat, nu puteti face compensare cu debitele existente catre bugetul statului decat in urma depunerii decontului cu optiune de rambursare.
Daca nu achitati debitul catre ANAF, in termenul stabilit, Registrul Comertului respinge cererea si hotararea asociatilor de cesiune a partilor lor sociale.

Cam asta este soarta firmelor care nu invoca, atunci cand isi argumenteaza cesiunea partilor sociale, chiar si catre terte persoane.

Argumente pentru motivarea hotararii asociatilor existenti :
1 - principiul ce guverneaza orice cesiune este cel al libertatii de circulatie a bunurilor, libertate limitata doar de catre ordinea publica si normele juridice imperative;

2 - cesiunea de parti sociale este libera si neingradita cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege iar unul dintre aceste cazuri este cel prevazut de art 202 alin 2 ind 3 din legea 31 / 1990 (modificat prin OUG 54 / 2010);

3 - art 202 alin 2 ind 3 este de stricta interpretare, ceea ce inseamna ca instanta poate obliga societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat de hotarirea AGA prin care s-a decis cesiunea doar daca se dovedeste si un prejudiciu. Acest prejudiciu nu se presupune, el trebuie dovedit de catre reclamantul ANAF, conform art.1069 Cod Cv.;

4 - creditorul nu este automat pagubit prin cesiune cu exceptia cazurilor cind exista si o alta operatiune concomitenta cesiunii fie diminuarea patrimoniului fie exista dovezi certe ca are loc o marire a starii de insolvabilitate a societatii debitoare.


In cazul de fata, daca TVA de recuperat este sustinut de evidenta financiar-contabila, va recomand depunerea decontului de TVA cu optiune de rambursare.
In acest fel, daca suma aprobata la rambursare acopera datoria catre ANAF, veti putea continua procedura de cesiune.
Altfel, desi poate in recurs veti castiga, pana la termenul din 2012, debitul va creste, daca luati in calcul dobanzile si penalitatile de intarziere.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
Cornelia Tulpan, Contabil
Opozitia ANAF-ului este ilegala si abuziva. Societatea este datoare, nu asociatul care vrea sa instraineze partile. Ce importanta are cine este asociat? Ca este A cel vechi, sau X cel nou situatia nu se schimba cu nimic. Firma tot ramane datoare.

Acest lucru il dovedeste fenta aplicata de avocati, cea a miscarii in 2 pasi.

1. Marirea capitalului social prin intrarea unui nou asociat. Taxele de rigoare la avocati, ORC si altele.
2. Cesionarea interna intre asociatii existenti. Cel care vrea sa instraineze o face acum intern, direct catre cel care vroia sa intre la inceput direct. Alte taxe si alte distractii.

Efectul este acelasi, adica cel ce a vrut sa cedeze a cedat, iar cel ce a vrut sa preia a preluat. De ce sa nu fi fost atunci posibil doar printr-un pas? Pentru ca ar fi fost taxe mai mici de incasat, si de catre ORC si de catre avocati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale scorus69 scorus69 buna seara am si eu o intrebare intr-un srl cu asociat unic in care doreste sa intre al 2-lea asociat prin cedare de p.s 50% , cesiunea la Registrul ... (vezi toată discuția)
Cesionare firma un om simplu un om simplu Buna, Am o societate comerciala (srl) la care sunt asociat unic iar in ultima perioada am avut pierderi mari si a trebuit sa inchid un magazin si am acumulat ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)