avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... disponibilizari
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

disponibilizari

sunt in concediu crestere copil panA la 2 ani, pana pe data de 2 februarie 2011. in luna august 2010 institutia de stAt unde am lucrAt si erAm pe perioada nedeterminata mi-a disponibilizat postul pe care eram eu ANgAjatA, nu mi-A dAt preaviz atunci spunANdu-mi ca o sA imi dea dupa ce mA voi intoarce la serviciu, incepand cu A 2-a zi.
mentionez ca sunt dinnou insarcinata si le voi comunica asta cAnd voi face cererea de reprimire la serviciu.
din ceeA ce aM citit eu l 188/1999 si og 96/20003 nu permite asta, dar directorul meu a sustinut ca disponibilizareA s-a facut in lunA aUgust dar efectele ei se pot intinde pe o perioada mai mare, respectiv cAnd ma intorc din concediu.
va rog spuneti-mi daca disponibilizarea a fost legala, dupa cum sustine angajatorul meu.
va multumesc aNticipat, si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 14:05, 12 Decembrie 2010
Da, a fost legala, daca v-au desfiintat postul iar preavizul urmeaza sa vi-l inmaneze cand reveniti din concediul de crestere a copilului.
"mentionez ca sunt dinnou insarcinata si le voi comunica asta cAnd voi face cererea de reprimire la serviciu" - nu stiu daca va mai ajuta acest lucru si de aceasta data...
S-ar parea ca cei de la putere s-au saturat de cate suspendari au avut loc in ultima vreme, asa ca s-au hotarat sa modifice statutul, aceasta este propunerea:

54. Articolul 96 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 96. - (1) Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul funcţionarului public în cauză.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţii temeinic justificate, determinate de reducerea unor atribuţii ale instituţiilor sau autorităţilor publice, funcţionarul public va fi eliberat din funcţia publică, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 99.
Cum si concediul medical (indiferent daca este boala obisnuita sau maternitate) este tot o suspendare a raportului de serviciu, vor putea scapa de oricine aflat in aceasta situatie...

www.avocatnet.ro/content/art...
spuneti-mi vA rog , s-a adoptAt aceasta modificare la art.96 ? in legea pe cAre o am eu nu apare inca modificarea asta si aPoi se ia in calcul modificarea la l 188/1999 de Acum daca reducerea postului s-a fAcut in lunA august si legislatia de atunci nu permitea astA ? stiu ca nicio modificare nu se aplica retroactiv.
Cum as putea sa demonstrez eu ca legislatia cAre a stat la baza disponibilizarilor a dat mana libera directorilor sa isi aLeaga oAmenii ? eu am lucrAt la CFI, si erAm singura pe post si l-Au desfiintAt, si sunt AJOFM-uri in tara cAre si-au pastrat CFI-ul.
Din momentul depunerii instiintarii scrise catre angajator, acesta nu mai are voie sa concedieze angajata gravida. De asemenea, nu pot fi concediate gravidele, mamele sau tatii aflati in concediul de maternitate, concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani sau in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.

Chiar si in aceste situatii, gravida poate fi totusi concediata prin desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice, a falimentului, a transformarii tehnologice sau reorganizarii angajatorului, ceea ce nu e cazul la noi. [Codul Muncii, Legea 53/2003, Art. 60].

multumesc din suflet.:(

Modificarea pe care v-am citat-o nu a fost inca adoptata (a fost scoasa spre dezbatere de vreo saptamana), dar de 2 ani de cand sunt actualii la putere, majoritatea propunerilor indreptate impotriva salariatilor au fost repede adoptate (chiar prin asumare, daca este necesar...), asa ca putem sa ne asteptam ca si aceasta sa fie adoptata pe banda rulanta la un semn de deget ca la romani...
D-na.... institutia poate sa desfiinteze ce si cate posturi doreste, urmand ca dupa primirea deciziei de eliberare din functie,sa o puteti ataca in instanta si sa incercati sa demonstrati daca concedierea dvs. este ilegala.
Din pacate, angajatorii nu au facut reduceri de posturi pentru ca se plicitiseau ci datorita standardelor de personal si a altor aberatii impuse de guvern, asa ca ei sunt acoperiti chiar si in cazul in care castigati reintegrarea :angry:
Daca dvs. ati fi angajator (darmite privat#-o...), si ar trebui sa reduceti un post din doua, ce ati prefera?
1.Sa reduceti postul unui angajat care lucreaza in acest moment si sa tineti un post al carui titular este suspendat si nu presteaza activitatea acum si sa astfel ramaneti fara serviciile a 2 persoane?
2. Sa-l "sacrificati" pe suspendat (care are in acest moment un venit pana la 2 ani si dupa aceea va beneficia de indemnizatie de somaj, mizerabile amandoua dar totusi sigure) si sa ramaneti macar cu un salariat care presteaza activitatea in acest moment ?...
Faptul ca unele salariate au crezut ca daca fac un copil (si apoi inca unul/doi) vor scapa de concediere, este o greseala, urmarea fiind ca din alocatia de somaj vor trebui sa intretina 2 persoane in loc de una :((
In acest moment, este legal ca angajatorul sa le desfiinteze postul si apoi sa le concedieze la incetarea suspendarii raportului de serviciu, cu acordarea preavizului prevazut de lege.
Daca se aproba modificarea de mai sus, chiar si cei aflati in concediu medical obisnuit darmite cei suspendati pentru crestere copil vor putea fi concediati dupa un preaviz de 30 de zile, fara a se mai intinde situatia pana la 2 sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Si tot daca se aproba aceasta modificare, cred ca angajatorii privati vor crapa de invidie fiindca statutul functionarilor publici va fi mult mai flexibil decat codul muncii atat de blamat:hammer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit preaviz in concediu de crestere copil adriana_25 adriana_25 Buna seara. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea a fost instiintata sa se prezinte la serviciu pentru a ridica si semna de primire ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa indemnizatie de crestere a copilului cr3eatza cr3eatza Buna ziua, Va rog mult dati`mi si mie un raspuns sigur...In prezent sunt in crestere copil pana pe data de 11 aprilie... de asemeni acum sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)
Perfectionarea functionarului public boilaa boilaa Sunt functionar public si doresc sa fac un master pe administratie publica internationala in Germania, pe banii mei, conf. art.50 si 51din Lg.188/1999. ... (vezi toată discuția)