avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accès la o arhiva de stare civila Bucuresti
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Accès la o arhiva de stare civila Bucuresti

Buna,

Sunt de ceva timp in cautarea unei persoane care ma poate ajuta sa gasesc o informatie despre un copil care e posibil sa fi fost adoptat in anii 90. Copilul a fost nascut in Bucuresti si e imposibil sa avem acces la arhiva starii civile din sectorul respectiv. Banuim ca minorul a fost adoptat insa cum nu stim la ce tribunal s-a facut adoptia suntem in situatia de a cauta acul in carul cu fân. Printr-o imprejurare mai ciudata, detinem actul de nastere (in original) al minorului si incercam sa aflam daca s-a cerut vreodata un duplicat si daca da, cine l-a cerut. Starea civila care a eliberat originalul cand minorul s-a nascut refuza orice furnizare a unei informatii din arhiva pe motiv ca nu e titularul cel care cere asta. Concret, cel care solicita informatia sunt eu si o fac in calitate de frate al celui cautat.
Daca e cineva care ma poate ajuta, il rog sa imi scrie un mesaj privat si discutam si alte detalii.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: profiterolrol , utilizator 20:27, 13 Decembrie 2010
mergeti in audienta la primarul respectivei primarii de care apartine starea civila.
athe a scris:

mergeti in audienta la primarul respectivei primarii de care apartine starea civila.


Nu functioneaza. Primarul isi declina orice responsabilitate si te indruma catre directorul starii civile care iti spune ca nu e posibil sa furnizeze informatia decat titularului. Cum titularul in sine e cautat...suntem intr-un cerc vicios de cativa ani buni. Multumesc pentru raspuns.
Cei de la starea civila au perfecta dreptate.Respecta Legea 677/2001.Legal nu aveti nici o posibilitate.


Art. 68. - Înscrisurile care au stat la baza întocmirii actelor de stare civila pot fi trimise, la cerere, instanţelor judecătoreşti, parchetelor sau politiei, care sunt obligate sa le restituie, iar pentru motive temeinice, la cererea autorităţilor administraţiei publice, se pot elibera extrase de pe actele de stare civila.


Citind articolul de mai sus ma intreb pe ce m-as putea baza ca sa inaintez o actiune in instanta pentru a afla informatii despre persoana cautata (si instanta la randul ei sa solicite toate informatiile care sunt disponibile in arhiva starii civile, inclusiv mentiunile despre o eventuala adoptie sau solicitarea unui duplicat). Banuim ca minorul nascut in 1985 a disparut (poate prin adoptie legala) in nebunia anilor 90 (stiti povestile cu copii care dispareau peste noapte din orfelinate si erau adoptati in regim de urgenta de straini).

Art. 69. - Comunicarea datelor înscrise in actele de stare civila se poate face, in cazuri temeinic justificate, la cererea autorităţilor publice, altele decât cele cu atribuţii legale în materie, cu aprobarea prefectului.


Ce alte autoritati publice mai pot face aceasta solicitare?


Si ma intreb daca e realist (si posibil) sa iau in considerare depunerea unei cereri de ancheta in categoria persoana disparuta? Precizez ca nu am intalnit niciodata persoana cautata, caut tot felul de solutii de vreo 17-18 ani, suntem frati (banuiesc ca e un motiv suficient sa ma interesez de respectivul) si detin certificatul de nastere al persoanei in original.

Multumesc pentru orice sugestie.
Da cred ca puteti deschide un dosar de persoana disparuta,dar trebuie sa va adresati si politiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma urgent: prietena mea doreste sa-si gaseasca parintii naturali stanbogdan23 stanbogdan23 Am o prietena care este disperata. A fost infiata de mica si nu isi cunoaste parinti , si doreste cu disperara se isi gaseasca parinti naturali. Stie doar in ... (vezi toată discuția)
As dori sa imi caut mama naturala, nu stiu unde sa ma adresez firewolf firewolf sunt majora , am fost infiata de la un camin de copii, certificatul de nastere este emis in 1975 eu fiind nascuta in 1974 , pe certificat apar doar numele ... (vezi toată discuția)
Pasi pentru a afla daca cineva a fost adoptat Bogdan8421 Bogdan8421 Care sunt pasii care trebuie facuti de catre o persoana matura (38 de ani) pentru a afla daca fost adoptata sau nu? Nu este nevoie a se afla identitatea ... (vezi toată discuția)