Art. 68. - Înscrisurile care au stat la baza întocmirii actelor de stare civila pot fi trimise, la cerere, instanţelor judecătoreşti, parchetelor sau politiei, care sunt obligate sa le restituie, iar pentru motive temeinice, la cererea autorităţilor administraţiei publice, se pot elibera extrase de pe actele de stare civila.
Citind articolul de mai sus ma intreb pe ce m-as putea baza ca sa inaintez o actiune in instanta pentru a afla informatii despre persoana cautata (si instanta la randul ei sa solicite toate informatiile care sunt disponibile in arhiva starii civile, inclusiv mentiunile despre o eventuala adoptie sau solicitarea unui duplicat). Banuim ca minorul nascut in 1985 a disparut (poate prin adoptie legala) in nebunia anilor 90 (stiti povestile cu copii care dispareau peste noapte din orfelinate si erau adoptati in regim de urgenta de straini).
Art. 69. - Comunicarea datelor înscrise in actele de stare civila se poate face, in cazuri temeinic justificate, la cererea autorităţilor publice, altele decât cele cu atribuţii legale în materie, cu aprobarea prefectului.
Ce alte autoritati publice mai pot face aceasta solicitare?
Si ma intreb daca e realist (si posibil) sa iau in considerare depunerea unei cereri de ancheta in categoria persoana disparuta? Precizez ca nu am intalnit niciodata persoana cautata, caut tot felul de solutii de vreo 17-18 ani, suntem frati (banuiesc ca e un motiv suficient sa ma interesez de respectivul) si detin certificatul de nastere al persoanei in original.
Multumesc pentru orice sugestie.