avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare ajutor somaj - caz particular
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare ajutor somaj - caz particular

Buna ziua,
Am si eu o intrebare referitoare la dreptul de a primi ajutor de somaj intr-un caz particular si anume.
Am lucrat timp de 3 ani intr-o companie A cu contract pe durata nedeterminata care s-a incheiat prin disponibilizare cu dreptul de a primi ajutor de somaj (desfiintarea postului). De atunci am stat 2 luni acasa , perioada in care nu am depus actele pentru ajutorul de somaj. Dupa aceste doua luni am fost angajat cu contract de munca pe o periada determinata de 3 luni la o alta companie B . Aceasta periada de 3luni se termina la sfarsitul acestui an.
Intrebarea mea este daca in acest caz am dreptul de a beneficia de ajutor de somaj in baza actului cu care am incheiat actyivitatea la prima firma A, acum 5 luni.

Astept un raspuns detaliat de la persoane avizate si competente in acest caz.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:18, 14 Decembrie 2010
D-l Valeriu Tudor v-a dat raspunsul la obiect .
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Buna ziua,

Eu cred ca este cel putin nedrept. Daca am cotizat 3 ani si apoi nu am dat fuga sa iau somaj si am mai lucrat pe durata DETERMINATA 3 luni nu vad de ce sa mi se interzica un drept la somaj !!! Daca ma inscriam la somaj si in perioada in care gaseam de lucru pe durata de 3 luni si intrerupeam somajul nu era corect ca dupa aceea sa reiau somajul cu restul perioadei ramase? In acest caz NU se incurajeaza deloc cautarea unui loc de munca fie el si pe perioada determinata. Este cel putin ciudat!
1. Nu va interzice nimeni dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj daca indepliniti conditiile cerute de lege.
2. Dupa incetarea de drept a CIM pe perioada determinata (art.56j din Codul muncii) puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
3. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
Domnule valeriu,

Inteleg din explicatia Dvs ca asa cum am prezentat eu cazul meu as avea derptul la ajutor de somaj.
O parere diferita am primit-o de la altcineva tot aici un pic mai sus.
Eu am cotizat in ultimele 24 luni cam 22 . Deci chiar dacaa am lucrat 3 luni pe durata determinata acest lucru nu imi interzice dreptul de a primi ajutor de somaj?
Multumesc
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti doua conditii principale:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni, sa aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.

2. Prin motive neimputabile se intelege incetarea CIm cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4)

3. Asadar dvs. (daca aveti 22 de luni cotizate la somaj, in ultimele 24 deluni) veti beneficia de indemnizatie de somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj Elinia Elinia Am o cotizatie 12 luni consecutive,dar mi se pare destul de ambiguu art 56 litera J.In data de 30 mai mi-a incetat contractul de munca prin demisie 55 b unde ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie Mihalciuc Mihalciuc Buna ziua! Va rog sa ma informati daca la data de 20 noiembrie 2013 mi-am dat demisia de buna voie de la o companie unde am lucrat consecutiv 4 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? mihaibatranu mihaibatranu Buna ziua, Am lucrat 32 ani intr-o mare companie si in data de 13 mai 2011 am incheiat CIM cu acordul partilor. Intrebarea este in ce conditii pot beneficia ... (vezi toată discuția)