avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de imprumut
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de imprumut

Buna ziua,

Am urmatoarea speta: societatea X SRL imprumuta un angajat al sau cu o suma de bani, cu conditia ca aceasta suma sa fie rambursata in termen de 1 an. Rambursarea se face in baza deducerii din salariu, operatiune acceptata de angajat.
Problema este ca angajatul si-a dat demisia si a anuntat societatea ca nu mai este de acord cu retinerile din salariu (practic, cu retinerea din ultimul salariu). De asemenea, contractul de imprumut nu a fost autentificat si nici nu are data certa sau atestare de catre avocat.
Intr-adevar, in contractul respectiv este mentionat ca, in cazul in care imprumutatul nu restituie una din ratele lunare, atunci imprumutatorul are dreptul de a cere executarea silita asupra patrimoniului imprumutatului, contractul avand valoare de titlu executoriu, insa banuiesc ca tot in instanta trebuie sa se ajunga, intrucat numai titlurile de creanta apartinand statului au valoare de titlu executoriu si pot fi puse in executare fara incuviintarea instantei.

Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi preciza care sunt caile pe care trebuie sa le urmeze societatea pentru a-si recupera banii imprumutati.

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: voichita , utilizator 10:07, 17 Februarie 2011
trebuie chemat in judecata, obtinut sentinta, investita cu formula executorie si apoi incepeti executarea silita.
...soc nu putea acorda un astfel de imprumut intrucat excede obiectului sau de activitate...insa se poate intoarce pt restituire pe motivul imbogatirii fara justa cauza...
Va multumesc pentru precizari.
Domnule Dragomir, sunt multe societati care acorda imprumuturi angajatilor, chiar daca aceasta activitate nu este mentionata in statut / actul constitutiv. Am gasit mai multe dosare, solutionate de instante in favoarea imprumutatorului - societate comerciala - , in care nu se mentioneaza nimic despre excederea obiectului de activitate. Cu toate acestea, este important si folositor ceea ce mi-ati precizat, ramane varianta de rezerva.
In principiu, societatea imprumutatoare va da fostul angajat in judecata, intentand o actiune in pretentii restituire imprumut. Proba principala o constituie contractul de imprumut in forma scrisa, semnat de fostul angajat. Plus ca am dovada ca i-am dat banii.
imprumuturile catre salariati nu sunt considerate activitate comerciala specifica, rezervata exclusiv bancilor / ifn.
Un punct de vedere cu privire la situatia in discutie:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Imprumut ONU EMIL ONU EMIL Am virat din contul soc. mele mai multe sume in decursul catorva luni catre o alta societate sub forma de imprumut(avea nevoie de plata unor furnizori),La ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre persoane juridice-factura? rodalina26 rodalina26 buna ziua daca intre doua persoane juridice exista un contract de imprumut iar banii sunt virati prin banca, imprumutatorul trebuie sa emita factura catre ... (vezi toată discuția)
Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre un srl Alexandraaaa Alexandraaaa Problema mea sta in felul urmator: Un SRL acorda imprumuturi fara dobanda unor pers fizice si juridice, fara sa aiba in obiectul de activitate acordarea de ... (vezi toată discuția)