avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre un SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre un SRL

Problema mea sta in felul urmator: Un SRL acorda imprumuturi fara dobanda unor pers fizice si juridice, fara sa aiba in obiectul de activitate acordarea de credite. Stiu ca sunt doua opinii in legatura cu valabilitatea acestui tip de imprumut, dar intrebarea mea este daca acrodarea de imprumuturi fara dobanda constituie sau ar putea constitui infractiunea de evaziune fiscala.
Cel mai recent răspuns: TheAce , utilizator 15:04, 13 Iulie 2010
Din ce considerente aveti temerea ca ar putea constitui infractiunea de evaziune fiscala ?
Dupa parerea mea nu este vorba de infractiunea de evaziune fiscala in acest caz.

avocat Claudiu Lascoschi
Imprumuturile acrodate de catre o societate care nu are in obiectul de activitate operatiuni de credit sunt, in principiu, acte valabile, in urmatoarele conditii:
- operatiunile sa fie realizate in mod ocazional;
- operatiunile sa contribuie, cel putin indirect, la realizarea scopului societatii, adica obtinerea de profit. De ex. O societate acorda un imprumut, cu caracter ocazional, unei alte societati din grup.

Conform Legii 31/1990, administratorul poate face toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate. Depasirea puterilor administratorului, inclusiv prin acordarea de imprumuturi, conduce la angajarea raspunderii acestuia fata de terti si fata de societate.
Subiect: Acordare de imprumuturi fara dobanda de catre un SRL

În primul rand trebuie analizat despre ce fel de imprumut discutam sau care este scopul acestui contract?
În al doilea rând pe langa faptul ca o societate poate desfasura numai activitățiile prevăzute în actul constitutiv între obiectele de activitate trebuie sa avem in vedere si faptul ca imprumutul de bani, creditarea este o activitate specifica institutiilor bancare.
OU99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, art 5 prevede:
,,(1)Se interzice oricărei persoane fizice, juridice sau entitate fără personalitate juridică, ce nu este instituţie de credit, să se angajeze într-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public, într-o activitate de emitere de monedă electronică ori într-o activitate de atragere şi/sau gestionare de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordării de credite/împrumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achiziţionarea de bunuri şi/sau servicii de către membrii acestora.,,
De fapt un contract de imprumut de bani (creditare) este interzisa.Sunt căteva excepții de la această prevedere:
- excepțiile enumerate de OU99/2006
-IFN -le
- in cazul societatiilor comerciale:
1)imprumutul acordat de asociați societății care este permis de Codul fiscal
2) asa zise imprumuturi intre persoane afiliate ,dar acestea trebuie sa respecte aceste reglementari si prevederile societatiilor comerciale
De altfel la societatiile comerciale daca se doreste un imprumut, de obicei se incheie un contract de finantare cu vanzare cumparare legat de obiectul de activitate a societatii în care în pretul este stabilit avand in vedere si dobanda, dar cuvantul dobanda NU apare.
De altfel contractul de imprumut cu dobanda NU este sanctionat ca evaziune fiscala,dar este sanctionat conform Codului Fiscal si poate fi un act anulabil cu tragere la raspundere a administratorului.:)
Poate acorda un SRL imprumut fara dobanda administratorului? Ideea e ca vreau sa suspend activitatea firmei si n-as vrea sa tin banii blocati...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare de imprumuturi fara dobanda de catre o srl Alexandraaaa Alexandraaaa Intrebarea mea e daca acest fapt poate constitui infractiunea de evaziune fiscala. (vezi toată discuția)
Imprumut asociat Anisa Anisa Am o societate de la care m-am imprumutat in cateva randuri cu sume mai mari de 5000 EUR. Pana in prezent nu stiam ca este ilegal. Cum pot sa corectez aceasta ... (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)