avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Ce inseamana alineatul din contract "Noi partile contractante evaluam intretinerea pe termen de 10 ani, la suma de 130.000.000 lei egala cu valoarea omobilului transmis";mentoinez ca intretinuta are statut -" exercitiul dpret de uzufruct viager".
Va rog sa imi explicati iar contractul e facut in anul 2001, asta inseamna ca expira in 2011?
Cel mai recent răspuns: Popescu Pepe , utilizator 15:31, 21 Mai 2018
Buna ziua !
Potrivit prevederilor Codului civil, uzufructul viager este dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar.
Suma respectiva este una estimativa si nu poate releva in mod cert situatia existenta .
In cazul in care nu se respecta clauzele contractuale se poate cere si obtine in instanta rezolutiunea contractului incheiat .
eu am inteles ca dvs ca intretinerea e doar pe zece ani.
Ma repet , daca in contract scrie :"Noi partile contractante evaluam intretinerea pe termen de 10 ani, la suma de 130.000.000 lei egala cu valoarea omobilului transmis";mentoinez ca intretinuta are statut -" exercitiul drept de uzufruct viager".,
asta inseamna ca contrctul facut in august 2001 expira in august 2011?
este pe durata aceasta determinata? sau nedeterminata?
Sau este ceva standard intr-un contract de intretinere?
Ma intereseaza raspuns legat de durata nu de bani si ce se intampla dupa august 2011? el devine nul? trebuie facut altul?
dupa august 2011 daca el devine nul, intretinatorul nu se alege cu nimic , banesc?
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
Elisabeta C., utilizator
Nu se intimpla nimic in august 2011. Se intimpla "ceva" doar daca nu va respectati obligatiile asumate prin contract.
Scopul acelei fraze in contractul de intretinere este STRICT in scopul stabilirii taxelor. Am sa detaliez:
- la transferul dreptului de proprietate prin acte juridice intre vii se percepe un impozit, conform codului fiscal in vigoare. Acel impozit este datorat de cel din patrimoniul caruia se transferul dreptul, si se calculeaza la valoarea pretului declarat in act (sau la valoarea expertizei, daca aceasta este superioara ca valoare pretului)
Acum, in cazul instrainarii in schimbul intretinerii NU avem un pret in act, insa trebuie sa existe o valoare cu care sa fie comparata expertiza, sa se vada care e mai mare. (asta ptr ca inteleptii nostri finantisti au considerat ca prin intretinere se obtine un profit de catre intretinut si ael profit trebuie impozitat #-o)
Si atunci, notarul, trebuie sa aiba o a doua valoare cu care sa compare valoare obtinuta din expertiza. Acum va intreb eu pe dvs: cum poate fi cuantificata obligatia de intretinere: o cana de apa=1 leu, o piine=2 lei, spalatul 5 lei/ora..sau cum? Exista o modalitate obiectiva de a exprima in bani aceasta obligatie? Si atunci, pentru ca notarul trebuie sa treaca in act o valoare (doar pentru a avea cu ce sa faca comparatie) s-a stabilit, ca baza da calcul, intretinerea pe 10 ani.
Insa acest lucru nici nu trebuia sa apara in act (tocmai ptr a evita o interpretare gresita). Trebuia sa scrie, pur si simplu: "noi partile evaluam intretinerea la suma de:/....lei"

De asemeni, consider ca e gresita si inscrierea in act a sintagmei"corespunzatoare valorii imobilului". Pai, s-ar putea ca intretinerea sa fie prestata 2 ani sau 20 de ani. Apoi, obligatia de intretinere, pentru a fi considerata corect executata, trebuie sa corespunda standardului si stilulii de viata avut de intretinut inainte de incheierea contractului. Pai una e sa-l intretin pe x, care a avut un nivel de trai obisnuit si alta e sa-l intretin pe Cocos..cu care poate cheltui mult mai multi bani decit face imobilul.

in concluzie, acea fraza inserata in contract nu va afecteaza cu nimic in cadrul raportului obligational creat de incheierea contractului de intretinere.

Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
Florin*, utilizator
Elisabeta C. a scris:

Ma repet , daca in contract scrie :"Noi partile contractante evaluam intretinerea pe termen de 10 ani, la suma de 130.000.000 lei egala cu valoarea omobilului transmis";mentoinez ca intretinuta are statut -" exercitiul drept de uzufruct viager".,
asta inseamna ca contrctul facut in august 2001 expira in august 2011?
este pe durata aceasta determinata? sau nedeterminata?
Sau este ceva standard intr-un contract de intretinere?
Ma intereseaza raspuns legat de durata nu de bani si ce se intampla dupa august 2011? el devine nul? trebuie facut altul?
dupa august 2011 daca el devine nul, intretinatorul nu se alege cu nimic , banesc?

Actul este valabil pe durata vietii uzufructuarului / titularului contractului de intretinere , suma respectiva este una estimativa ....

Alte discuții în legătură

Cedare apartament - plata datorii iondaniel23 iondaniel23 Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - Am un prieten bun, acesta are un apartament in care locuieste mama lui. Aceasta a adunat datorii in valoare de X ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager și obligația de întreținere Ioan73 Ioan73 Bună seara, în luna august 2011 am încheiat un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager și clauza de întreținere între mine împreună cu ... (vezi toată discuția)
Contr.vanzare cu pret derizoriu dedea dedea Buna ziua. Am si eu o problema: Un cunoscut a facut act de vanzare cumparare cu uzufruct. Pe contract scrie suma de 8000 euro, contractul fiind facut in 2005, ... (vezi toată discuția)