avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contr.vanzare cu pret derizoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contr.vanzare cu pret derizoriu

Buna ziua. Am si eu o problema: Un cunoscut a facut act de vanzare cumparare cu uzufruct. Pe contract scrie suma de 8000 euro, contractul fiind facut in 2005, si se stipuleaza ca cumparatorul trebuie sa plateasca cheltuielile acelui apartament cea ce nu a facut. Acum vanzatorul vrea sa anuleze contractul. Pe ce baza se poate anula si daca se mai poate face ceva? multumesc
Cel mai recent răspuns: dedea , utilizator 19:12, 9 Februarie 2009
Despre ce fel de cheltuieli vorbiţi? Despre cele privind utilităţile şi cheltuielile comune? Nu cred că neplata lor poate constitui temei de desfiinţare a contractului. Mai ales că (presupun eu) cunoscutul dumneavoastră este vînzătorul, care şi-a reţinut dreptul de uzufruct, iar plata acelor cheltuieli nu a fost privită de părţi ca un element esenţial al contractului pentru ca nerespectarea acelor obligaţii să poată duce la rezoluţiune.

Dacă preţul s-a plătit, este cam greu să desfiinţaţi actul. Poate doar dacă va fi calificat ca un contract mixt, parte vînzare, parte întreţinere, întreţinerea constînd exclusiv în obligaţia dobînditorului de a plăti lunar echivalentul utilităţilor şi cheltuielile comune.
daca un contract de vanzare -cumparare se incheie intre doua persoane cu capacitate de exercitiu si intregi la cap, acestia ar trebui sa fie in cunostiinta de cauza asupra obiectului/bunului vandut si al pretului acestuia.
daca s-a facut vanzarea si s-a platit pretul, este foarte greu de facut modificari.
In ceea ce privesc cheltuielile, chiar nu am inteles la ce cheltuieli va referiti...........
Cheltuielile sunt cele de intretinere, impozit, care la data asta s-ar ridica la 5000lei. Iar pt ca pretul apartametului nu este unul real nu se poate desface contractul? Vreau sa mentionez ca adevaratul motiv pt care vanzatorul doreste anularea contractului este ca persoanele carora le-a vandut apartamentul profitand de bunavointa vanzatorului i-au furat din casa actele(toate contractele, actele casei,)
Nu are şanse. Asta e părerea mea. Nu puteţi spune că preţul nu e real, din moment ce el a fost stabilit de părţi şi a fost plătit. Nu cred că puteţi invoca nici neseriozitatea preţului. Iar adevăratul motiv nu poate sta în faţa instanţei într-o acţiune în rezoluţiune, ci mai degrabă într-o acţiune penală în urma unei plîngeri pentru furt. Care furt trebuie şi el dovedit.

In momentul incheierii actului de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct , legal, actele de proprietate ale imobilului se transmit cumparatorului.Cumparatorul este proprietar de drept iar uzufructuarul detine posesia imobilului.Fostul vanzator -uzufructuarul pastreaza doar actul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct.Daca nu mai are acest ultim act, poate cere duplicat de la notarul care a incheiat actul (desi nu vad ce ar mai putea face cu el).
Daca va referiti la actul de proprietate care a stat la baza incheierii acestui ultim act, nu poate fi vorba despre furt.
Pretul imobilului nu este real dar este corect, deoarece s-a instrainat "nuda proprietate", din valoarea reala a imobilului scazandu-se c/v uzufructului (de obicei calculata pe 10 ani).Pretul in aceasta situatie nu este derizoriu.
Mai mult, achitarea c/v cotelor de intretinere conform codului civil cade in sarcina uzufructuarului, iar in speta dvs., posibil ca aceste sume sa fie incluse ca "pret" si nu ca si obligatie de intretinere, poate cel mult ca o renta viagera.....
Din punctul meu de vedere, nu aveti nici o sansa sa reziliati/anulati contractul si nici cu plangerea penala pentru furt nu vad sa aveti castig de cauza .Plangerea pentru furt daca ar fi fost solutionata in favoarea dvs., oricum nu ar fi dus la anularea/rezilierea actului.

Av. Cermak Iuliana

Alte discuții în legătură

Trecerea casei de la parinti la copil ionut_alex ionut_alex Buna ziua vreau sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu cum este mai bine ca apoi sa nu se ridice cu pretenti celelalte surori ce ma ... (vezi toată discuția)
Unele lamuriri andonie maria andonie maria parintii mei nu au avut acte pe casa si terenul unde locuiesc,eu si sotul meu i-am ajutat sa dobandeasca acele acte,dupa care ei ne-au propus ca ne v-a trece ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager stefania-andreea stefania-andreea In decembrie 2010 matusa mea mi-a facut contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager.As dori sa stiu daca ea ar putea in vreun fel sa \"atace\" ... (vezi toată discuția)