avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Biblioteca unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Biblioteca unui ONG

Am infiintat impreuna cu niste prieteni un ONG. In calitate de membru fondator, posed o serie de carti si publicatii pe teme relevante Asociatiei noastre pe care as vrea sa le pun la dispozitie gratuit tuturor membrilor sai actuali si viitori intr-un mod legal si organizat.

Care este legislatia care guverneaza o asemenea biblioteca de pe langa o Asociatie? In calitate de persoana fizica pot ceda dreptul de utilizare al fondului de carte catre Asociatie?

M-am gandit sa fac un contract de comodat pentru cartile respective, cu un protocol de predare-primire, stipuland totodata conditiile de utilizare (eventual Asociatia sa publice un Regulament de utilizare al bibliotecii private, propus de mine). Se poate face acest lucru din punct de vedere juridic? Trebuie inregistrate in contabilitatea Asociatiei valoarea cartilor respective?

Sugestii si lamuriri pe aceasta tema ar fi binevenite! Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 14 Decembrie 2010
Nu aveti nevoie de nici o legislatie. Nu aveti nevoie nici de ONG. Poteti constitui o asociatie, nu in baza celei in care functioneaza ONG, si anume o asociatie fara personalitate juridica.
Fiecare isi poate aduce aportul in diferite bunuri sau bani care nu devin patrimoniul asociatiei.
Fiecare poate astfel imprumuta o carte sau alta. Nu faceti astfel nici o cedare de la asociat la asociatie, fiecare dobandeste dreptul de a folosi cartile (adica a le citi)
Constituiti o asa numita societate civila particular. Nu va trebuie nici personalitate juridica, nici un capital minim, nici un sediu cu toata maculatura aferent, nici macar nu va trebuie atestarea avocatului sau autentificarea notariala (pentru donatii)
kappauser,

Avem deja asociatia inregistrata! Ideea e ca vreau sa pun la dispozitie membrilor ei sub o forma oficiala, legala, colectia mea de carti conexe scopului asociatiei luand totodata masurile de siguranta minime care se impun (reglementarea situatiilor de pierdere, degradare a fondului de carte in cazul in care numarul membrilor va creste).
Studiati si Legea nr.334/2004 a bibliotecilor, pe care o puteti gasi aici
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se infiinteaza un ong? adrianacab adrianacab CUM SE INFIINTEAZA UN ONG?VA ROG SA-MI SPUNETI DE CE ACTE AM NEVOIE SI UNDE SE DEPUN, SI PASII PE CARE TREBUIE SA II URMEZ?TREBUIE MINIM 3 ASOCIATI?ACESTIA POT ... (vezi toată discuția)
Membru fondator persoana juridica ong Andreea9001 Andreea9001 Buna ziua, Potrivit legislatiei in vigoare, atat persoanele fizice cat si juridice pot avea calitatea de membrii fondatori intr-o asociatie. 1. In cazul in ... (vezi toată discuția)
Filiala ong mihaela_cano mihaela_cano Buna seara. Dupa lungi cautari de informatii pe internet, am dat de site-ul dvs. Felicitari. intrebare: care este modalitatea in care o asociatie non ... (vezi toată discuția)