avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lamurire

buna!... un barbat vaduv din anul 1991, din 2000 isi imparte viata cu o femeie dar fara forme legale,in 2010 femeia are vreun drept legal la patrimoniul barbatului.???multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 22:41, 13 Decembrie 2010
Nu. Prin concubinaj nu se dobandeste nici un drept, indiferent de perioada petrecuta impreuna, nu stiu de unde provine legenda asta.
e foarte des intalnita intrebarea asta. Depinde la ce va referiti. Va referiti la dreptul la mosternire? Daca domnul nu intocmeste un testament, in mod legal concubina nu are niciun drept. Daca intocmeste un testament pe toate bunurile sale, copiii (daca are) beneficiaza de rezerva succesorala (o cota parte, depinde de numarul lor) chiar daca tatal lor nu doreste acest lucru.
Daca nu intocmeste testament si nu are nici copii, bunurile sale vor fi luate de parinti (daca mai are) si de frati. Si asa mai departe. Exista niste reguli cu privire la modul in care se culege o succesiune.
Daca va referiti de drepturile concubinei din timpul vietii, nu...nu are niciun drept. Doar daca au cumparat impreuna bunul respectiv si sunt coproprietari, situatie juridica bazata pe proprietate si nu pe concubinaj.
auraneg a scris:

buna!... un barbat vaduv din anul 1991, din 2000 isi imparte viata cu o femeie dar fara forme legale,in 2010 femeia are vreun drept legal la patrimoniul barbatului.???multumesc anticipat!


Nu are nici un drept la patrimoniul (zestrea) barbatului, ci numai la ce dovedeste ca au dobandit impreuna in timpul concubinajului si ea a avut vreo contributie.
Am mai auzit de multe ori aceasta poveste, nu stiu din ce tara s-au inspirat initiatorii, dar nu se aplica in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj marius_boss marius_boss baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu bunurile la moartea unuia dintre concubini? Cristina sb Cristina sb Ce se intampla cu bunurile a doua persoane care traiesc in concubinaj de 10 ani-iar in timpul acesta barbatul a primit o mostenire si femeia a cumparat un ... (vezi toată discuția)
Concubinaj dupa 9 ani Florin_1989 Florin_1989 Am si eu o nelamurire, tatal meu este impreuna cu o femeie de 9 ani, in acest timp ei au achizitionat un teren care o parte e trecut pe numele lui si o parte ... (vezi toată discuția)