Tatal meu este de aproximativ 15 ani alcoolic. A distrus casa in nenumarate randuri (spart, aruncat pe geam tot ce se putea), ne-a dat afara de cateva ori si am dormit pe strazi (desi casa este a mamei mele). Accesele de violenta sunt din ce in ce mai puternice si nu de putine ori am avut maini rupte si ochi invinetiti si toata casa facuta bucati. A luat nenumarate amenzi si de cateva ori si-a petrecut noptile la sectia de politie. A fost internat la Balaceanca si la Obregia la dezintoxicare de unde a fugit de fiecare data, venind acasa si facand un scandal monstru cum ca l-am dus la nebuni.
Ultima vizita la medic (luat cu salvarea si politia) s-a incheiat cu un cerificat medical din care reiese ca are probleme grave pe fondul consumului de alcool (atrofie cerebrala-ireversibila, lacuranism cerebral, etilism cronic, hepatita toxica si multe multe altele) cu tulburari de comportament, dezorientare temporala si spatiala, iritabilitate etc. I-a fost recomandat examen psihiatric amanuntit dar acesta nu a mai avut loc deoarece a plecat iarasi din spital (nu poate fi tinut cu forta acolo). Cu chiu cu vai l-am convins sa mearga la un sanatoriu (recomandat de medici) pentru a se trata (daca nu o face pana in primavera ramane paralizat) si dupa 2 zile a fugit si de acolo si a venit acasa, unde au urmat amenintari cu cutitul, dat foc la casa, spart, batai si s-a pus din nou pe baut.
Mentionez ca de multe ori el nu este constient de ceea ce face, sunt momente in care nu ne recunoaste, nu stie unde e (chiar si cand nu e baut), poarta dialoguri cu personaje imaginate etc.
Intrebarea este urmatoarea: il putem interna prin ordin judecatoresc, fara posibilitatea de a se intoarce acasa? Exista reglementari privind asa ceva? Poate fi decalarat persoana periculoasa, instabila psihic si cu care (clar!!) nu se poate trai intr-un camin, urmand astfel sa fie internat pe o durata determinate (sau nedeterminata) intr-un sanatoriu (fara sa mai fie nevoie de semnatura lui)?
Mentionez are 56 de ani, ca este in incapacitate de munca (consecinta e consumului indelungat de alcool – bolile de care sufera) si nu are niciun venit.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns:
RADU BORDEANU , Avocat
23:45, 13 Decembrie 2010