avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Obligarea la tratament medical si internarea medicala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Obligarea la tratament medical si internarea medicala

Buna seara.
As dori sa supun atentiei dumneavoastra o chestiune in care va rog respectuos sa ma ajutati cu o opinie de specialist.
Care sunt noutatile aduse in Noul Cod Penal cu privire la Obligarea la tratament medical si Internarea medicala spre deosebide de Codul actual.:D
Va multumesc anticipat.:)
Prevedetile Noului cod penal cu privire la masurile de siguranta de care sunteti interesat, sunt urmatoarele:

Art. 109 Obligarea la tratament medical
(1) Daca faptuitorul, din cauza unei boli, inclusiv cea provocata de consumul cronic de alcool sau de alte substante psihoactive, prezinta pericol pentru societate, poate fi obligat sa urmeze un tratament medical pâna la însanatosire sau pâna la obtinerea unei ameliorari care sa înlature starea de pericol.
(2) Când persoana fata de care s-a luat aceasta masura nu urmeaza tratamentul, se poate dispune internarea medicala.
(3) Daca persoana obligata la tratament este condamnata la o pedeapsa privativa de libertate, tratamentul se efectueaza si în timpul executarii pedepsei.

Art. 110 Internarea medicala
Când faptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substante psihoactive sau sufera de o boala infecto-contagioasa si prezinta pericol pentru societate, se poate lua masura internarii într-o unitate sanitara de specialitate, pâna la însanatosire sau pâna la obtinerea unei ameliorari care sa înlature starea de pericol.

Pentru a observa noutatile, putem compara prevederile Noului Cod penal ( care nu este inca in vigoare) , cu cele ale codului penal aflat in vigoare:

Art. 113

Obligarea la tratament medical

Dacă făptuitorul, din cauza unei boli ori a intoxicării cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substanţe, prezintă pericol pentru societate, poate fi obligat a se prezenta în mod regulat la tratament medical până la însănătoşire.

Când persoana faţă de care s-a luat această măsură nu se prezintă regulat la tratament, se poate dispune internarea medicală.

Dacă persoana obligată la tratament este condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii, tratamentul se efectuează şi în timpul executării pedepsei.

Măsura obligării la tratament medical poate fi luată în mod provizoriu şi în cursul urmăririi penale sau al judecăţii.

Art. 114

Internarea medicală

Când făptuitorul este bolnav mintal ori toxicoman şi se află într-o stare care prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-un institut medical de specialitate, până la însănătoşire.

Această măsură poate fi luată în mod provizoriu şi în cursul urmăririi penale sau al judecăţii.


Din punctul meu de vedere, nu exista modificari semnificative in noile prevederi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este de competența judecătorilor sau a medicilor? Zebedeu Zebedeu Dacă un medic emite un act, parafat și semnat, încălcând o dispoziție expresă dintr-o lege, în ce sferă de competență intră cazul? Acel act poate ... (vezi toată discuția)
Art 113/cp olga2011 olga2011 in urma unor cercetari penale un amic a fost scos de sub urmarire penala pe motiv de boala[expertiza demonstreaza ca a fost lipsit de discernamint la ... (vezi toată discuția)
Dacă o persoană are calitatea de suspect sau inculpat, odată cu aceasta dobândește și calitatea de făptuitor? Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală, Art.245 [i](1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi, pe durata urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în ... (vezi toată discuția)