avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este de competența judecătorilor sau a medicilor?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Este de competența judecătorilor sau a medicilor?

Dacă un medic emite un act, parafat și semnat, încălcând o dispoziție expresă dintr-o lege, în ce sferă de competență intră cazul?
Acel act poate constitui o probă într-un proces penal?

Codul de Procedură Penală, Art.245
(1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi, pe durata urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în cursul procedurii de cameră preliminară, sau instanţa, în cursul judecăţii, poate dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului sau inculpatului, dacă se află în situaţia prevăzută de art. 109 alin. (1) din Codul penal.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) constă în obligarea suspectului sau inculpatului să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.
(3) Judecătorul de drepturi şi libertăţi şi judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra măsurii prevăzute la alin. (1) în camera de consiliu, prin încheiere motivată. Instanţa se pronunţă asupra măsurii prin încheiere motivată.


Codul Penal, Art.109
Obligarea la tratament medical
(1) Dacă făptuitorul, din cauza unei boli, inclusiv cea provocată de consumul cronic de alcool sau de alte substanţe psihoactive, prezintă pericol pentru societate, poate fi obligat să urmeze un tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.
(2) Când persoana faţă de care s-a luat această măsură nu urmează tratamentul, se poate dispune internarea medicală.
(3) Dacă persoana obligată la tratament este condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, tratamentul se efectuează şi în timpul executării pedepsei.
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Zebedeu, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:24, 7 August 2018
Dacă un medic emite un act, parafat și semnat, încălcând o dispoziție expresă dintr-o lege, în ce sferă de competență intră cazul?

Depinde de act, depinde de incalcare, depinde de fapta, depinde de participanti. Cat priveste competenta, la fel, depinde ce anume competeta intereseaza. O posibilitate este ca fapta sa fie de competenta materiala a organelor de politie judiciara, a procurorului si a judecatoriei.

Acel act poate constitui o probă într-un proces penal?

Da, de ce nu, acel act poate fi un mijloc de proba in procesul penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă o persoană are calitatea de suspect sau inculpat, odată cu aceasta dobândește și calitatea de făptuitor? Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală, Art.245 [i](1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi, pe durata urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în ... (vezi toată discuția)
Contestatie la hotararea de obligarea la tratament medical provizoriu? eusaisapte eusaisapte Un procuror a inchis dosarul penal avand obiectul ultrajul judiciar in care eram suspect, cu ordonanta de renuntare la urmarirea penala, introducand simultan ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procurorului - cerere vadit netemeinica eusaisapte eusaisapte pot cere sanctionarea procurorului pentru introducerea unei propuneri vadit netemeinice? Ce temei de drept pot invoca? (vezi toată discuția)