avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art 113/cp
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art 113/cp

in urma unor cercetari penale un amic a fost scos de sub urmarire penala pe motiv de boala[expertiza demonstreaza ca a fost lipsit de discernamint la data sav.. faptei ,[cond fara permis ]] in urma cu citeva zile a primit citatie sa se prezinte la judecatorie pentru obligarea la trat. medical art 113/cp. ce sa intelegem ? specificam ca el se afla in evidenta la cab psihiatric sub tratament permanent., la data savirsirii faptei a avut o decompensare psihica. . multumim mult .
Codul penal:

Art. 113

Obligarea la tratament medical

Dacă făptuitorul, din cauza unei boli ori a intoxicării cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substanţe, prezintă pericol pentru societate, poate fi obligat a se prezenta în mod regulat la tratament medical până la însănătoşire.

Când persoana faţă de care s-a luat această măsură nu se prezintă regulat la tratament, se poate dispune internarea medicală.

Dacă persoana obligată la tratament este condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii, tratamentul se efectuează şi în timpul executării pedepsei.

Măsura obligării la tratament medical poate fi luată în mod provizoriu şi în cursul urmăririi penale sau al judecăţii.


















va intreb daca trebuie neaparat sa s e prezinte pentru ca e vb de deplasare in alta localitate nu e suficient daca trimite o adeverinta din care sa reiasa ca este in tratament supravegheat? multumesc
Intelegeti ca procurorul care supravegheaza urmarirea penala, a sesizat instanta pentru a dispune luarea in mod provizoriu a masurii de siguranta prev, de art.113 c.p.. Aceasta masura de siguranta in cursul urmaririi penale nu poate depasi 180 de zile.
Instanţa dispune luarea măsurilor de siguranţă, numai după ascultarea învinuitului ori inculpatului şi în prezenţa apărătorului şi a procurorului.
Apoi, instanţa ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire a internării medicale provizorii şi, totodată, sesizează comisia medicală competentă să avizeze internarea bolnavilor mintali şi a toxicomanilor periculoşi. Aceasta măsura durează până la confirmarea de către instanţa de judecată, care se face pe baza avizului comisiei medicale, care trebuie comunicat instanţei în termen de 45 de zile de la sesizarea comisiei.
Hotărârea instanţei de judecată prin care s-a confirmat măsura internării poate fi atacată separat cu recurs. Recursul nu suspendă executarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligarea la tratament medical si internarea medicala kosmin87 kosmin87 Buna seara. As dori sa supun atentiei dumneavoastra o chestiune in care va rog respectuos sa ma ajutati cu o opinie de specialist. Care sunt noutatile aduse ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! danaanca danaanca Sunt o persoana cu handicap gr grav.Locuiesc cu parintii,tatal este alcoolic,ne deranjeaza,face scandal.As vrea sa intreb cum se poate proceda pentru al ... (vezi toată discuția)
Internare alcoolic/bolnav psihic prin ordin judecatoresc. ContSters181793 ContSters181793 Tatal meu este de aproximativ 15 ani alcoolic. A distrus casa in nenumarate randuri (spart, aruncat pe geam tot ce se putea), ne-a dat afara de cateva ori si ... (vezi toată discuția)