Florin* a scris:
În cazul preţului mult inferior valorii bunului, deci de vilitate a preţului (în sensul de preţ lezionar), s-ar putea pune doar problema acţiunii în resciziune şi nu a nulității absolute a contractului, căci nu este vorba de preţ derizoriu.
Vilitatea preţului nu autoriză în niciun caz pe vânzător sa ceara anularea vânzării pentru leziune.
In ceea ce priveste neseriozitatea pretului a se vedea si [ link extern ]
Asta in cazul in care este vorba despre o asa vinzare (parinte-copil)
Domnule Florin, induceti in eroare userul, documentati-va temeinic inainte de a dezminti fara fundament cele scrise de mine. In cazul pretului mult sub valoarea lucrului, doctrina vorbeste de "vilitatea pretului" in sens de pret lezionar.
Sanctiunea vanzarii cu un pret lezionar este NULITATEA ABSOLUTA., iar dupa cum spuneam leziunea poate fi invocata DOAR DE VANZATOR.
Potrivit art. 1165 C.civ,
actiunea in resciziune pentru leziune este recunoscuta numai minorului intre 14-18 ani care a incheiat singur, fara incuviintarea partilor sau a tutorelui, un act juridic lezionar(si pt a carui validitate nu era necesara si incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare). De mentionat ca vanzarea incheiata de minor sub 14 ani este anulabila, chiar daca nu este lezionara, pentru incapacitate.
In dreptul nostru, actiunea in resciziune este , in principiu, inadmisibila vanzatorului major. In mod cu totul exceptional ea poate fi intemeiata pe o cauza imorala (art. 968 C.civ).
In conditiile economiei de piata, pentru a ocoli inadmisibilitatea actiunii in resciziune intre majori este preferabila aplicarea art 968 C.civ (cauza este "neilicita cand este prohibita prin legi"), decat calificarea nejustificata drept derizoriu a unui pret lezionar.