avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neseriozitatea pretului art.1303 C.civ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neseriozitatea pretului art.1303 C.civ

Buna ziua!

Am in lucru o speta legata de neseriozitatea pretului, se invoca art.1303 C.civ.
In discutie este vanzarea unui teren, pt un pret de 4 ori mai mic decat pretul stabilit de un raport de evaluare de la acea data.
In aprecierea dvs. cat de mic este un pret neserios? deoarece derizoriu nu e cazul(nu a fost nici chiar asa mic!)
Mi-am intemeiat apararea pe libertatea contractuala si stabilirea in mod liber a pretului dar spete am gasit foarte variate.

Multumesc.

Av Gociu Adrian
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați, Avocat
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 21:31, 9 Decembrie 2009
buna seara!
potrivit disp art.1303 Cod civil pretul trebuie sa fie sincer, adica sa nu fie derizoriu, in raport de valoarea lucrului vandut.
este o chestiune de fapt care este lasata la aprecierea instantei.
nu trebuie confuntat pretul derizoriu , cu pretul modic.
in acest caz ar fi vorba de o actiune resciziune care este inadmisibila fiind vb de un major.
Totusi , e importanta si valoarea(si modul in care ati aproximat-o) terenului , insa instrainarea , dupa cum ati mentionat , e guvernata de principiul libertatii contractuale.
Insa, daca instanta va aprecia acest pret ca fiind unui derizoriu , actul e nul absolut.
Daca o expertiza tehnica a stabilit un pret in conformitate cu legislatia in vigoare, atunci acel pret este corect si vanzarea facuta cu de 4 ori sub pretul evaluat conform normelor in vigoare la acea data, se poate aprecia ca suma oferita este neserioasa conform dispozitiilor art.1303 Cod civil. Sa nu uitam ca acest cod este in vigoare de la 1864!
Ok. dar in situatia economica actuala (a capitalismului), fiecare persoana are dreptul sa cumpere(cu buna credinta) la cel mai mic pret pe care il gaseste.
In conditiile in care acel pret este mai mic (sau considerabil mai mic), dar nu derizoriu, incat sa dovedeasca lipsa pretului, apreciati aplicabil art. 1303 C.civ.?
Eu apreciez ca se pune in discutie chiar siguranta circuitului civil. Astfal ma pot pune sa imi vand casa la 1 sfert de pret de 10-20 ori si anulez toate contractele de v-c ..nu?
buna ziua!
nu mi se pare ca un pret chiar de 4 ori mai mic decat cel dintr-un raport de evaluare este derizoriu, astfel incat sa se afirme ca nu exista pret.
trebuie avute in vedere toate situatiile particulare care au determinta partile sa vanda cu acest pret.
nu stiu, poate ca cel care a vandut cu acest pret era la randul sau debitor intr-un alt raport obligational, astfel incat a fost nevoit sa instraineze.

Alte discuții în legătură

Pret neserios fresh6789 fresh6789 Buna seara! Daca pretul platit pentru o casa este de 10 ori mai mic decat valoarea de piata a casei respective, poate fi considerat acesta ca neserios? ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare - pret derizoriu Lucienne86 Lucienne86 Mama mea a vandut la varsta de 88 ani terenul agrigol din posesia familiei la un pret derizoriu. Intrebarea mea este: Se poate solicita cumparatorului ... (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare axinte axinte Buna ziua Ce sanse de castig ar avea un proces pentru anularea vanzarii cu 3000 ron a unui teren de 900mp si casa, in baza articolului 1303 Cod civil (pret ... (vezi toată discuția)