Buna ziua.
As dori sa infiintez o firma din 2 persoane total. Eu sunt student iar cealalta persoana nu e. Nu suntem din acelasi oras.
Firma isi va desfasura intreaga activitate pe internet ca prestatoare de servicii.
Daca se poate, am cateva intrebari:
1. Ce trebuie facut pt a fi in legalitate? Avem nevoie de un SRL, sau e destul si un PFA (sau alte forme legale)?
2. Trebuie neaparat sediu, daca activitatea se desfasoara pe internet 100%?
3. Am inteles ca e mai ieftin sa faci un SRL daca esti student cel putin anul 2. Tinand cont ca 1 din noi este, iar celalalt nu, ce trebuie sa fac pt a plati mai putin dar a ramane amandoi cu drepturi egale? Trebuie sa-l iau ca asociat, partener... ?
4. Platitor sau nu de TVA... e optiunea mea? Care sunt avantajele si dezavantajele in cele 2 cazuri?
SRL pt. ca sunteti 2... PFA = persoana fizica autorizata, adica se autorizeaza fiecare in parte si lucreaza pe cont propriu (chiar daca ati putea face, totusi, un contract de colaborare, dar mi se pare mai complicat)
Orice SRL, PFA are nevoie de un sediu social, asa cum orice persoana fizica are un domiciliu.
Voi optati daca veti fi platitori de TVA sau nu... daca firma e platitoare de TVA , acesta se recupereaza, adica se compenseaza TVA-ul incasat (cand facturati voi serviciile) cu cel platit (cand cumparati voi bunuri/servicii de la altii). Cred ca cel mai bine-ar fi ca la inceput sa fiti neplatitori, pana vedeti exacct daca merge treaba, ce clienti aveti, apoi va puteti schimba optiunea.
Nu mai tin minte cum e cu reducerea pt. studenti, cred ca se acorda daca toti asociatii sunt studenti.