avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor in caz de deces al unui parinte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor in caz de deces al unui parinte

Acum cateva zile mi-a decedat tatal,am dreptul la un ajutor din partea angajatorului ,tinand cont ca sunt in concediu de ingrijire a copilului .Am fost la fabrica si mi s-a spus ca nu beneficiez de ajutor din motivul ca sunt in concediu de ingrijire a copilului Exista vreo lege care sa il oblige pe angajator? Va rog datimi un raspuns cat mai urgent,va multumesc din suflet
freeelis a scris:

Ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului.
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care face aceasta dovada.
Cererea-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale se depune la casele teritoriale de pensii:
a) de catre angajatori si institutia care administreaza bugetul pentru plata ajutorului de somaj, o data cu "Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat";
b) de catre celelalte categorii de asigurati, la data solicitarii prestatiei.

Aveti dreptul sa solicitati acest ajutor de deces, acesta se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Un caz similar ca cel mentionat este acesta. E vorba de un asigurat.
Asta am inteles perfect. Atunci, de ce la Casa de pensii Sf.Gheorghe, nu a acceptat aceasta cerere si ne-a trimis la Angajator sa ne restituie el acest ajutor. Ceea ce si angajatorul nu vrea sa restituie. Ne poarta pe drumuri pana cand expira termenul de a dovedi aceste cheltuieli ale decesului .
Ce-i de facut? Ne puteti ajuta? Stim ca Angajatorul isi poate recupera aceasta suma din CAS dar multi nu vor sa faca cereri de compensare.

In CCM era prevazut ca fiecare asigurat sa primeasca un aj. deces , dar cheltuielile de inmormantare le suporta Casa de pensii, care la randul ei refuza a restitui acesti bani. de un salariu mediu brut pe tara 1850 lei
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
Brianna66, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Care este raspunsul pe care l-ati primit?
freeelis a scris:

Ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului.
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care face aceasta dovada.
Cererea-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale se depune la casele teritoriale de pensii:
a) de catre angajatori si institutia care administreaza bugetul pentru plata ajutorului de somaj, o data cu "Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat";
b) de catre celelalte categorii de asigurati, la data solicitarii prestatiei.

Aveti dreptul sa solicitati acest ajutor de deces, acesta se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
</b></i></u></url>

cu aceeasi situatie ma confrunt si eu. bunicul n-a avut pensie.ce e de facut in aceasta situatie si care e temeiul legal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bejenik bejenik tatal meu adecedat in urma cu 4 luni,am incercat la primaria din localitate pt ajutor de inmormantare si nu mi s-a acordat,trebuie sa precizez ca tatal meu era ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces parinte gobyy gobyy este legal ca doi frati angajati la o unitate economica sa primeasca fiecare cate un salariu ca ajutor deces, in cazul decesului tatalui lor? (vezi toată discuția)