avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este diferența dintre împuternicire și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este diferența dintre împuternicire și procură?

este diferenta?
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 21:04, 19 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nicio diferență.
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
sd2010, utilizator
Amandoua sunt contracte de mandat.
In practica mandatul consta de obicei intr-un inscris numit procura sau imputernicire.
De regula, actul incheiat la notar se cheama procura.

Alberto Kurtyan
Buna seara!~
Lucrez la o firma de proiectare si ma ocup cu depunerea documentelor (clientilor) pt obtinerea avizelor si autorizatiilor de la institutiile de stat. Mereu ma lovesc de problema cu imputernirea/procura notarila pt depunerea documentelor. Din cate stiu a aparut o Hotarare de Guvern care stabileste eliminarea stampilei de pe documente, declaratii, delegatii sau imputerniciri/procuri etc. Intrebarea este urmatoarea: Functionarii publici au voie sa-mi solicite procura notarila atunci cand depun documente in numele unei persoane fizice?
Va multumesc?
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
Costy_27, utilizator
Nu au voie sa solicite stampila. Stampila nu este ceruta de lege.
Dar desigur ca au dreptul sa solicite procura notariala, deoarece reprezinti o alta persoana fizica.

Problema este ca oferirea de consultanta sau serviciile de obtinere autorizatii/licente reprezinta CONSULTANTA SI REPREZENTARE JURIDICA, care este restrictionata in Romania, fiind permisa doar cabinetelor de avocati.

Ceea ce faci tu pentru firma de proiectare se cheama exercitarea fara drept a avocaturii si este considerata infractiune.

Obtinerea de autorizatii, licente, etc. se poate face de catre titularul dreptului, direct sau de catre reprezentantul sau juridic, care poate fi doar un avocat (imobiliar).

Faptul ca firma primeste bani pentru a obtine autorizatii este exercitare a avocaturii.
Exista o baza legala care le da ,,dreptul,, functionarilor publici sa-mi solicite procura notariala atunci cand Firma la care lucrez (directorul firmei/sefu') ma trimite sa depun documente de avizare/autorizare pt o persoana fizica (clientu' nostru/beneficiarul) in relatia cu o institutie publica?
Aceasta activitate de CONSULTANTA SI REPREZENTARE JURIDICA pe care o numiti EXERCITARE FARA DREPT A AVOCATURII este considerata INFRACTIUNE chiar daca avem incheiat un contract de prestarii sevicii intre noi ca firma de proiectare si clientii nostri (pers fizice sau juridice denumiti beneficiari) in care sunt stipulate in mod expres obligatiile noastre de intocmire a documentatiilor si obtinerea de avize/autorizatii? Am inteles bine?
In acest caz.. ce lege sanctioneaza aceasta practica numita ,,exercitare fara drept a avocaturii?
Va multumesc din suflet pt sfaturile pretioase.
O seara buna va doresc!

Alte discuții în legătură

Cum obt. autorizatie de proiectare? popacata popacata Buna ziua! doresc sa infiintez o firma care sa aiba ca ocupatie realizarea proiectelor pt case, mansarde, lucrari interioare etc., am terminat o facultate in ... (vezi toată discuția)
Procura data unui avocat Pilu Pilu Buna. As avea si eu o intrebare daca poate sa ma lamureasca cineva. Conform art. 68 din Codul de procedura civila, Procura pentru exerciţiul dreptului de ... (vezi toată discuția)
Modificari in apartament crslaura crslaura Buna ziua! Recent doresc sa fac cateva modificari in garsoniera in care locuiesc. Modificari insemnand in principal marirea bucatariei (bucataria are un ... (vezi toată discuția)