avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS fara contract
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS fara contract

Buna ziua, sunt PFA fara TVA din februarie 2010. Pana in prezent nu am incheiat un contract cu CASS. Intrebarea mea este daca voi incheia acest contract abia in 2011 ce urmari poate avea acest lucru??? Adica penalizari mari sau stiu eu ce alte sanctiuni????
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:06, 18 Decembrie 2010
In cazul neachitarii la scadenta a obligatiile de plata, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
În prezent nivelul dobanzii de intarziere este de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere.
Pana la data de 1 iulie 2010, pentru neachitarea la termen a obligatiilor fiscale se datoreaza doar majorari de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere
Plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza si cu o penalitate de intarziere datorata pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale.
Nivelul penalitatii de intarziere se stabileste astfel:
a) daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
b) daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;
c) dupa implinirea termenului de 60 de zile de la data scadentei, nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
George David, Contabil
Nu se intampla absolut nimic daca nu incheiati contract cu casa de sanatate.

Dar atentie, contractul este una si obligatia de a plati contributia este alta.
Contributia CASS trebuie platita. Presupun ca dvs va referiti la contributie. Daca nu ati platit-o pana acum mergeti cat mai repede s-o platiti. Cu cat o veti plati mai tarziu cu atat se vor aduna penalitati si dobanzi mai mari.
Daca mergeti sa o platiti acum nu se intampla nimic grav. veti fi doar obligat sa platiti aceasta contributie de cand ati devenit pfa, plus dobanzile si penalitatile aferente.

E posibil sa trebuiasca sa platiti si retroactiv (pentru perioade dinainte de feb 2010) conform art 259 al 7


(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia

Treaba sta in felul urmator:
Cand m-am dus la CASS mi-au zis ca trebuie sa vada daca nu am restante din 2001 incepand, de cand am implinit 18 ani.Au zis sa duc copii dupa diplomele de facultate si master, copie dupa cartea de munca etc... Treaba a fost la momentul ala ca nu aveam diploma de master si cand am reusit cu greu sa o ridic de la rectorat, a doua zi m-am mutat in alt oras decat cel de resedinta unde sunt inregistrat fiscal. Aici in noul oras nu pot sa platesc darile catre CASS pt ca am fost si am intrebat. Intru-cat eu mai ajung in orasul de resedinta abia pe la sfarsitul lui ianuarie 2011, tocmai de aceea vroiam sa stiu ce implica neplata acestor constributii. Va multumesc celor ce ati raspuns.
Si încă o chestie in primul rând trebuie sa fac contract si apoi sa plătesc dările asa mi-au zis. Ca altfel am înțeles ca se pot plătii contribuțiile si de către alta persoana.
Tot ce v-au zis v-au zis prost.
Nu puteti sa faceti contract daca aveti restante de plata. Mai intai trebuie platite contributiile restante si abia apoi puteti sa faceti contract.
Si puteti sa faceti asta in orice oras, la orice casa de sanatate.
Ei trebuie sa va ceara documentele relevante(diplome, contracte de munca, carte de munca, etc) doar pe ultimii 5 ani(perioada de prescriptie fiscala). Ati dat peste niste incompetenti daca v-au cerut aceste documente incepand cu anul 2001.

In situatia dvs ati putea doar sa platiti contributia datorata si atat. Puteti s-o faceti si prin transfer bancar in contul celor de la cass (atentie, sa pastrati dovada platii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - penalizari neplata cass gygy83 gygy83 Buna ziua, Sunt PFA de 11 luni si inca nu am facut contract pentru CASS. Am inteles ca o sa existe ceva penalizari aferente sumelor pe care ar fi trebuit sa ... (vezi toată discuția)
Valoarea penalitatilor cris2279 cris2279 Pentru intarzierea platii impozitului, ce valoare are penalizarea/zi ? (vezi toată discuția)
Pfa plati cercetasa cercetasa pfa cu taxa semestriala fixa daca nu am platit anul asta 2 rate si platesc la sf. anului tot patesc ceva in afara de penalitati? executare silita cumva/ (vezi toată discuția)