avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere ca urmare a dizolvarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere ca urmare a dizolvarii

Buna ziua,
Va cer ajutorul pentru elucidarea urmatoarelor probleme.
Avem o societate comerciala pe actiuni. Are 200 de angajati.
1. AGA decide dizolvarea voluntara. Salariatii sunt concediati (eu unul nu vad alte forme de incetare a cim). Se platesc salarii compensatorii(cf. CCM) ca la orice concediere? Concedierea are caracter colectiv si trebuie urmati pasii corepunzatori?
2. Societatea intra in insolventa. Aceleasi intrebari.
3. Exista vreun temei legal pentru "transferul" tututor angajatilor in alta societate? Cum s-ar putea realiza o astfel de "migratie"? Exista in viziunea dvs posibilitatea vinderii in urma unei evaluari a aspectului lucrativ(legat strict de salariati) catre o alta societate? Ma gandesc ca printr-o evaluare se poate stabili un pret al fortei de munca, se incheie un contract si cu acceptul salariatilor se trece cu arme si bagaje la noul angajator. Cum s-ar putea rezolva birocratic o asemenea ipoteza?

Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Instantlife , utilizator 11:42, 17 Decembrie 2010
1. Lichidare voluntara - concedierea colectiva se face conform codului muncii cu un preaviz de 20 zile lucratoare.
2. Insolventa - preavizul este de 15 zile lucratoare.
3. Nu mai exista notiunea de transfer intre doua societai comerciale cu capital privat. Salariatii nu se pot vinde.
Multumesc pentru raspuns.
Totusi in legatura cu pct. 3, chiar daca "exotica" ar putea exista posibilitatea cesiunii totale a unui contract de munca. Si nu vad de ce cesiunea n-ar putea implica un pret. Gasiti undeva in lege ceva care sa interzica expres cesiunea cim?
Apoi, se poate apela la Legea 67/2006, care spune la art. 1 "Prevederile prezentei legi reglementează condiţiile în care se realizează protecţia drepturilor de care beneficiază salariaţii, prevăzute în contractele individuale de muncă şi în contractul colectiv de muncă aplicabil, în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora către un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni, potrivit legii." De asemenea a se vedea art. 169 CM.
Ce ziceti, s-ar putea face?
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
Instantlife, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz acuta acuta Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Societatea noastra a pierdut serviciul de salubritate in urma castigarii licitatiei de catre o alta ... (vezi toată discuția)
Cim incheiat fara ccm cristian_z cristian_z nu pot sa cred deci contract individual de munca incheiat fara a fi trecut ccm-ul la nivel de angajator....sau au ,,omis\"\" acest aspect. in aceasta ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare intr-o societate aflata in insolventa alinedelea alinedelea Va rog sa-mi spuneti care sunt legile care reglementeaza disponibilizarea in cazul unei societati aflate in insolventa si ce anume din codul muncii mai e ... (vezi toată discuția)