Va rog sa-mi spuneti care sunt legile care reglementeaza disponibilizarea in cazul unei societati aflate in insolventa si ce anume din codul muncii mai e valabil in legatura cu disponibilizarea colectiva.
In situatia in care unul din soti este incadrat la o societate neaflata in insolventa cu un contract de munca de 2 ore /zi, iar celalalt sot are contract de munca de 8 ore pe zi la o societate aflata in insolventa care face disponibilizari colectve, se poate considera ca ultimul se afla in situatia de unic intretinator de familie, situatie in care ar fi protejat si nu ar putea fi disponibilizat?
Codul muncii nu mai este valabil in insolventa?Dar legea care prevede imposibilitatea pensionarii anticipate, mai este valabila in insolventa?Contractul colectiv in acest caz bate orice lege?
1. Legea aplicabila incetarii unui raport de munca este Codul Muncii , indiferent de motivul incetarii .... in cazul insolventei, singura dispozitie derogatorie este cea cu privire la preaviz care este de 15 zile lucratoare in loc de minim 20 de zile lucratoare, potrivit art.85 alin.6 din Legea nr.85/2006.
2. Nu exista nicio legea care prevede imposibilitatea pensionarii anticipate in cazul in care angajatorul intra in insolventa.
3. Daca la nivel de angajator exista ccm , verificati daca exista prevazute criteriile ce se au in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.
In cazul concedierii colective, aceste criterii se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.