avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna seara,am rugamintea de a ma ajuta cu unele sfaturi.Proprietate comuna a sotilor , sotul decedat nu are mostenitori sotia trebuie sa faca succesiunea dupa decesul sotului si in cat timp de la momentul decesului ?unde este recomandat la notar sau la judecatorie ?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:27, 17 Decembrie 2010
Succesiunea se face in termen de 6 luni la notar (fara plata taxelor) sau dupa 6 luni cu plata.
La judecatorie se poate face partajul succesoral daca nu va intelegeti cu restul mostenitorilor.
multumesc mult pt raspuns
hornea alina a scris:

Succesiunea se face in termen de 6 luni la notar (fara plata taxelor) sau dupa 6 luni cu plata.
La judecatorie se poate face partajul succesoral daca nu va intelegeti cu restul mostenitorilor.


:stunned::stunned: Imposibil. Indiferent când veți face succesiunea veți plăti o anumită sumă. Dacă faceți în 2 ani de la decesul soțului NU plătiți IMPOZITUL datorat statului, dar PLÃTIȚI onorariul notarului și taxele pentru cartea funciară dacă e vorba de un bun imobil înscris în c.f. Termenul de 6 luni e termenul de opțiune succesorală.
Termenul de prescriptie pentru deschiderea succesiunii este de 6 luni de la moartea celui care lasa mostenirea.La judecatorie se poate deschide succesiunea dar in acelas termen.Instanta de judecata constata cotele parti ce revin fiecarui mostenitor.Se poate deschide succesiunea oricand,dar termenul de 6 luni este cel in care se poate declara optiunea succesorala,depasirea acestui termen duce la pierderea acestui drept,cea ce inseamna ca ori cine face o optiune in termen(Avand vocatie succesorala ) poate intra in posesia mostreniri ,iar cel ce depaseste termenul nu mai poate opta in acest sens.
Avand in vedere sa nu mai sunt alti mostenitopri sotia poate face succesiune a oricand .Dupa noua lege trebuie sa va adresati notarului .Numai in caz de litigiu ajungeti la instanta.
Av.Ioana Cazacu
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune andreyy82 andreyy82 Buna ziua. Am o problema putin mai delicata. Tatal meu a deceadat acum 2 luni , iar fosta lui sotie ( a 2a casatorie, eu fiind din prima casatorie a lui), a ... (vezi toată discuția)
Succesiune 1603 1603 Buna ziua! Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti. Decesul a avut loc la sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)
Succesiune-termen minim si maxim Marius Rujan Marius Rujan Am inteles din discutii, ca termenul maxim de acceptare a succesiunii este de 6 luni, dar care este termenul minim, curgand de la data decesului, la care se ... (vezi toată discuția)