avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROI modificat dupa angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROI modificat dupa angajare

Buna,

Sunt angajatul unei firme din iunie 2009. La angajare am semnat un CIMpe perioada nedeterminata si dupa cateva luni am semnat cu patronul un contract prin care ma angajam ca pana in martie 2010 sa nu plec de la firma in caz contra voi platii toate scolarizarile la care am participat. Acest contract privea doar plata scolarizarilor. Mai bine zis era o hartie redactata in 2 exemplare unul la mine si unul la patron. Nimic inregistrat la ITM sau in vreo alta forma.

Ceea ce mi s-a parut normal pentru ca imi luam un angajament pe o perioada determinata.

Dar in decembrie 2010 am fost instiintat ca regulamentul de ordine interioara se schimba. in acest ROI nou este un articol care spune asa:
"in conditiile in care angajatul a beneficiat de un curs de formare profesionalacu durata mai mica de 60 de zile, in baza art 195 al. 2 din Codul Muncii, acesta intelege si accepta, ca nu poate avea initiativa incetarii contractului de munca pe o perioada de 2 ani de la data absolvirii cursului sau se obliga la plata daunelor pricinuite conform contractului de scolarizare"

In firma noastra se fac scolarizari periodic. Asta inseamna ca daca sunt trimis la o scolarizare in 2011 si voi pleca de la firma in aprilie 2012, conform contractului nu trebuie sa platesc dar conform ROI trebuie.

Daca semnez ROI atunci inseamna ca sunt de acord cu ce scrie acolo.
Daca nu semnez am intels ca pot avea probleme.
Daca plec atunci trebuie sa platesc scolarizarile conform primului contract.

Se poate asa ceva??? Acest ROI nu era in vigoare cand am fost angajat si cand am semnat contractul pentru scolarizari.

Ma poate ajuta cineva sa inteleg situatia asta si cum se poate iesi din ea?


Cu stima.


Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
stuccoman, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:50, 17 Decembrie 2010
În situaţia în care intervine o modificare a regulamentului intern, aceasta este supusă procedurii de informare a salariaţilor.

Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.

Regulamentul intern poate fi contestat în măsura în care salariatul constată încălcarea vreunui drept. Controlul legalităţii cade în sarcina instanţelor judecătoreşti care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate.
Va multumes pentru raspuns.

Din punctul dumneavoastra de vedere, prin semnararea ROI pot fi obligat sa platesc scolarizarile fara sa fiu informat inaintea unei scolarizari cat costa?

Mie mi se pare un abuz sa obligi pe cineva sa plateasca ceva fara sa stie cat costa scolarizarea aceea. Pe mine ma poate trimite, de exemplu, maine fortat la o scolarizare si asta inseamna ca nu pot pleca din firma 2 ani. Anul viitor ma mai trimite la o scolarizare si automat termenul se prelungeste. Si tot asa.

Ce se poate intampla daca refuz sa merg la o scolarizare?

Va multumesc anticipat.
Faptul ca ROI contine un articol cu privire la faptul ca salariatii care beneficiaza de cursuri de calificare sun obligati la palta acestora in cazul plecarii din societate in termen de 2 ani de la scolarizare NU inseamna ca angajatorul nu trebuie sa incheie acte aditionale cu privire la cursul distinct pe care salariatul il urmeaza prin care se informeaza salariatul cu privire la felul cursului, durata, costul etc......
In cazul in care vi se propune urmarea unui astfel de curs solicitati in scris amanunte cu privire la durata, cost...etc. in cazul contrar refuzati urmarea cursului. Sigur ca pot exista probleme sa zicem de stres, dar juridic nu va pot impune urmarea unui curs refuzand expunerea obligatiilor care va revin. Fara amanunte puteti refuza urmarea unui astfel de curs de calificare.
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
adelaida_07, utilizator
stuccoman a scris:

Va multumes pentru raspuns.

Din punctul dumneavoastra de vedere, prin semnararea ROI pot fi obligat sa platesc scolarizarile fara sa fiu informat inaintea unei scolarizari cat costa?

Mie mi se pare un abuz sa obligi pe cineva sa plateasca ceva fara sa stie cat costa scolarizarea aceea. Pe mine ma poate trimite, de exemplu, maine fortat la o scolarizare si asta inseamna ca nu pot pleca din firma 2 ani. Anul viitor ma mai trimite la o scolarizare si automat termenul se prelungeste. Si tot asa.

Ce se poate intampla daca refuz sa merg la o scolarizare?

Va multumesc anticipat.


Chiar daca nu semnati, exista prevederi legale in acest sens, si anume , art. 195 din Codul muncii care dispune urmatoarele:
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea angajatorului de a obliga angajatul sa lucreze o perioada determinata pentru recuperarea cheltuielilor de scolarizare Sorin Grama Sorin Grama Buna ziua, In prezent multe firme sunt reticente in a scolariza/forma profesional/califica angajatii intrucat dupa scolarizare/calificare angajatul poate ... (vezi toată discuția)
Clauza james007 james007 Buna dimineata (de acum), am si eu o problema. De un an si jumatate lucrez la o firma care face parte dintr-un concern multinational. Am un contract pe ... (vezi toată discuția)