avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea sistemului unitar de pensii - forma finala ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea sistemului unitar de pensii - forma finala promulgata

Art. 30 (4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. b), perioada anterioară datei de 1 aprilie
2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi de cercetare, explorare,exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, în locurile de
muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupele I şi II de
muncă şi care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt încadrate în condiţii speciale
de muncă.
Art. 158. – (1) Perioadele de vechime în muncă realizate în
grupele I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie
stagiu de cotizare în condiţii deosebite (?) trei luni sau sase luni/ an ? efect retroactiv ?
Legea 250/2007 Art. 1671. - (1) Intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4
Care este logica ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:01, 18 Decembrie 2010
Nu reusesc sa inteleg intrebarea, ca logica am renuntat de mult sa o mai caut. Presupun ca va referiti la persoanele care au lucrat in locuri de munca incadrate in grupa I de munca.

In primul rand, art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000 nu va mai produce niciun efect de la 1 ianuarie 2011. Oricum, daca Legea nr. 19/2000 ar fi ramas in vigoare, el ar fi incetat sa mai produca efecte de la 1 aprilie 2011.

Art. 30, alin. (4) se refera strict la persoanele care au lucrat in locurile de munca prevazute la art. 30, alin. (1), lit. b) din lege. Acele persoane au lucrat in grupele I si II de munca inainte de 1 aprilie 2001 (firesc, asa era legislatia), apoi in conditii speciale, potrivit Legii nr. 19/2000. Potrivit viitoarei legi a pensiilor, perioada este asimilata tot conditiilor speciale.

In cazul tuturor celorlalte persoane care au lucrat in locuri de munca incadrate in grupa I de munca dar care nu sunt prevazute la art. 30 din lege, perioadele vor fi asimilate conditiilor deosebite in vederea reducerii varstelor standard de pensionare.

La asta se refera art. 158 din lege, la reducerea varstelor standard de pensionare, nu la sporul de grupa de 3 sau de 6 luni. In lege nu exista o prevedere expresa in privinta acordarii, in continuare, a sporului de grupa pentru persoanele care au lucrat in grupele I si II de munca anterior datei de 1 aprilie 2001.
nu se mai numeste "spor la grupa", art 17 face referire la "perioada suplimentara"
Bruta a scris:

nu se mai numeste "spor la grupa", art 17 face referire la "perioada suplimentara"

M-ati omorat. :)
Ok, nu se va mai numi "spor de grupa", ci "perioada suplimentara". Problema, insa, ramane. In lege nu exista o prevedere expresa in privinta acordarii, in continuare, a sporului de grupa pentru persoanele care au lucrat in grupele I si II de munca anterior datei de 1 aprilie 2001.

Exceptie de la aceasta regula fac doar militarii, "politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale", care au lucrat anterior datei de 1 aprilie 2001 in grupa I sau II de munca.

Pentru cei care au lucrat ca "civili" in grupele I sau II de munca nu mai exista prevedere expresa. Asta este problema.
d-na gabriela P.
la art 17 se utilizeaza atat sintagma *vechime in munca, specifica legii 19/2000, cat si sintagma *vechime in serviciu - specifica legilor pensiilor speciale .
sau prima sintagma era consacrata si in actul normativ care reglementa pensionarea militarilor, respectiv in Decretului nr.214/1977 privind pensiile militare de stat, abrogat in 2001 de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat ?

am citit textul decretului 214/1977 si se utiliza ca si in prezent sintagma *vechime in serviciu

in acest caz este posibil ca utilizarea sintagmei *vechime in munca sa fii fost avuta in vedere tot pentru aceste categorii speciale (militari, politisti...etc), insa pentru eventuale perioade lucrate inainte de a dobandi aceasta calitate?

oricum alaturarea termenilor fara o definire sau o anumita indicatie mi se pare nefericita

ca sa nu mai vbim de faptul ca discrimineaza in mod neintemeiat pe beneficiarii din cele doua sisteme de pensii
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
pavellevap, utilizator
pavellevap a scris:
in acest caz este posibil ca utilizarea sintagmei *vechime in munca sa fii fost avuta in vedere tot pentru aceste categorii speciale (militari, politisti...etc), insa pentru eventuale perioade lucrate inainte de a dobandi aceasta calitate?

Da, v-ati raspuns singur la intrebare. Indiferent ca au lucrat ca "civili" sau in sistem militar inainte de 1 aprilie 2001, persoanele prevazute la art. 6, alin. (1), pct. 1, lit. c) primesc spor de grupa in vederea deschiderii drepturilor de pensie (3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca si 6 luni pentru fiecare an intreg in grupa I de munca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de munca tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com pina cind(sau in ce an) sint valabile grupele de munca? (vezi toată discuția)
Conditii deosebite vs grupa 2 de munca Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa-mi spuna: Persoanele incadrate in munca dupa data de 1 aprilie 2001 - pana in prezent si care se incadreaza ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca sorin198 sorin198 Buna ziua!As dori sa aflu daca in prezent se mai tine cont de grupa I de munca.Va multumesc!=D> (vezi toată discuția)