avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil OUG 148/2005 pentru copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil OUG 148/2005 pentru copil nenascut - proces cu statul

Va rog sa-mi spuneti si mie daca as avea castig de cauza daca dau statul in judecata ca sa-mi dea indemnizatia de crestere a copilului pana la doi ani dupa OUG 148/2005? in cazul in care eu ar trebui sa nasc in ianuarie 2010. Pentru ca nu mi se pare corect ca in momentul in care am decis sa fac un copil am studiat legislatia in vigoare la acel moment si am decis ca pot sa-mi permit ca cresc un copil cu acea indemnizatie si sa vina statul inainte de a naste sa-mi refaca calculul.
aura76:
1. OUG 111/2010 spune:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)—c).

2. Aceeasi precizare este si in OUG 148/2005.
3. Art.15(1), lit.a) si b) se refera numai la parintii naturali ai copilului.

Si eu subscriu! Sunt in aceeasi situatie!
Indemnizatia de CCC nu are legatura cu impozitele si contributiile platite (am observat aceasta opinie gresita in multe discutii pe forum si la TV). Ea este conditionata numai de obtinerea de venituri impozabile din salarii, activitati independente si activitati agricole.

As dori sa stiu atunci din ce fond sunt platite aceste indemnizatii. Dumneavoastra spuneti ca ele nu pot fi asociate unor drepturi care rezulta dintr-un raport juridic de tip 'asigurare'? Daca ele sunt doar un 'ajutor gratuit' din partea statului atunci nu se pune problema conditionarii lor de efectuarea unui anumit stagiu de cotizare, nu?
Practic v-as ruga sa-mi spuneti care este exact incadrarea juridica a acestei indemnizatii.
Multumesc!
@ceacornel

Situatia parintilor aflati in CIC 2 ani este acoperita de Codul muncii, care ca si act normativ are o putere mult mai mare decat aceasta ordonanta.

@ceacornel

Situatia parintilor aflati in CIC 2 ani este acoperita de Codul muncii, care ca si act normativ are o putere mult mai mare decat aceasta ordonanta.

Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
crecornel, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2011 tcris tcris Buna, Cine ma poate lamuri in legatura cu indemnizatia de crestere copil conform Ord. 111/2010? Mentionez ca in prezent sunt in concediu crestere copil ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul ccc ral317 ral317 Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in septembrie. Primul copil are un an si sapte luni, certificat de grad I si as vrea sa stiu daca am vreo ... (vezi toată discuția)