avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vaduva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vaduva

problema mea este urmatoarea;am fost casatorita timp de 30 de ani cu sotul meu dar din nefericire nu am putut avea copii si tot din nefericire sotul meu a murit in urma unui accident ...mentionez ca locuiam in casa lui primita zestre de la parintii lui , ne mai daruise si 1 ha teren arabil , as dori sa va mai spun ca eu am ingrijit de socrii inainte de a muri ( inainte ca sotul meu sa moara) si cu toate acestea eu nu am nimic la numele meu .....casa , teren .......dupa sarbatori trebuie sa merg sa fac succesiunea si am inteles ca trebuie sa specific la notar ca are frati (4) si sunt cam rai , nu am avut relatii bune niciodata pt. ca eu am fost saraca si ei bogati ....unul dintre ei mi-a luat deja terenul imediat dupa ce a murit sotul meu. As dori cateva pareri ca sa fiu pregatita la ce va urma ......Cu mult respect pt.dvs. si meseria dvs.!Ileana .
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 14:02, 17 Decembrie 2010
La ce sa va asteptati? La faptul ca dvs. veti primi 1/2 din masa succesorala, iar fratii sotului, impreuna, 1/2. Masa succesorala este compusa din toate bunurile pe care le detinea sotul dvs. in momentul decesului. Poate va intelegeti cu fratii sa renunte in favoarea dvs, daca nu, va trebuie sa faceti partajul pentru bunurile mostenite.
Terenul pe care "vi l-a luat" fratele sotului, avea vreun act de proprietate, ceva? Sau doar socrii v-au spus: "lucrati si voi terenul asta"..??
Pentru ca daca sotul dvs. are titlul de proprietate pe numele sau pentru acel teren, si pamantul respectiv va intra in masa succesorala.

Later edit: am corectat cota care revine sotului supravietuitor, in concurs doar cu colateralii privilegiati (fratii): 1/2 din mostenire!
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
Kyandra, moderator
intr-adevar la dezbaterea succesiunii vor trebui convocati si cei 4 frati ai sotului, acestia vor veni la mostenire impreuna cu dvs . in calit de sotie suprav veti avea dreptul la 1/3 iar fratii impreuna vor avea 2/3 din masa succesorala.
trebuie vazut daca acel imobil si teren sunt trecute pe numele sotului cu mentiunea "casatorit". in caz afirmativ, at masa succesorala va fi compusa din 1/2 din imobil si 1/2 teren , intrucat cealalta jumatate vi se cuvine dvs.
asadar acea cota de 2/3 ce le revine fratilor se va aplica la cota de 1/2 din bunurile sotului.
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
conteaza f mult ce inseamna in realitate " zestrea" sotului. era ceva pe numele lui sau au ramas pe numele socrilor ?
daca dvs nu aveti bunuri in comun cu sotul, mosteniti 1/2 din ce era pe numele lui, ca bun propriu, restul se imparte intre frati
daca toata averea era pe numele socrilor si doar din gura au donat sotului, iar sotul a murit inaintea socrilor , aveti o problema, ca pe socri , nu-i mosteniti

scuze , gresisem cota
gi-jane2, moderator
multumes ca mi-ati raspuns atat de repede NU exista acte decat pe numele socrului pt . ca el nu a dat nici unui copil zestrea cu acte si terenul la fel .....la...succesiunea dupa socru au primit fiecare cate un certificat de mostenitor si atat.
ar trebui sa scrieti ordinea in care au decedat..sotul, socrul, soacra, pt a primi raspunsuri corecte

Alte discuții în legătură

Mostenire din partea mamei Noxa_Kitty Noxa_Kitty Buna ziua. Ma bucur ca am dat peste acest forum. Avem o problema mai delicata in familie si as dori, cu amabilitatea dumneavoastra, un raspuns. Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului la mostenire marrianne marrianne Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei ... (vezi toată discuția)
Mostenire mr.stefy mr.stefy buna seara in primul rind vreau sa stiti ca nu am copii si de curand sint vaduva averea mea consta in;;1casa pe care sotul meu amostenito de la parintii lui ... (vezi toată discuția)