avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce este cota-parte la intretinerea de la bloc?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce este cota-parte la intretinerea de la bloc?

Va rog f mult sa.mi spuneti ce inseamna cota-parte,rubrica care se afla pe lista unde sunt cotele de plata a intretinerii?Cand am intrebat pe administratorul blocului...a bajbait.o f rau...in final,mi.a spus ca este plata lunara pe suprafata apartamentului.O fii...nu zic NU,dar aici apar unele nereguli si automat 2 intrebari,si anume:
1)DACA REPREZINTA PLATA LUNARA A SUPRAFETII APARTAMENTULUI,DE CE SUMA LUNARA NU ESTE FIXA,CI INTR.O LUNA ESTE 19 RON IN ALTA LUNA 30 RON,ACUM DE EXEMPLU,PE LUNA
OCTOMBRIE ESTE 50RON.SUPRAFATA APARTAMENTULUI ESTE MEREU ACEEASI!CE...INTR.O LUNA SE DILATA IAR IN ALTA LUNA SE CONTRACTA??????????!!!!!
2)SE PLATESTE SUPRAFATA DE 2 ORI??!O DATA IN PLATA INTRETINERII SI ALTA LA IMPOZIT?
Mii de multumiri!Nu stiu daca am nimerit bine categoria pe forum!
In fiecare luna sunt cheltuieli diferite.
Nici dumneavoastra nu ați formulat intrebarea la ce va referiți concret.
Respectiv suprafata indiviza sau suprafata la care se imparte caldura daca nu aveți
repartitoare.Banuiesc dupa suma ,ca este vorba de suprafata indiviza.
Nu are nici o legatura plata intreținerii cu impozitul.
Cota-parte indiviza este procentul care va apartine dv., ca si oricarui apartament din intreaga proprietate comuna. Ea se calculeaza proportional cu suprafata apartamentului.
Totalitatea cotelor-parti indivize din scara unde lcuiti trebuie sa dea 100%.

Acum, sunt cheltuieli care se impart dupa cota-parte indiviza sau cu alte cuvinte in functie de suprafata apartamentului.
De exemplu daca se repara usa de la intrare si acea reparatie costa 100 lei, acea suma se repartizeaza fiecarui apartament in functie de cota-parte indiviza, asa incat un apartament cu 2 cam va plati mai mult ca o garsoniera, dar mai putin decat un apart. cu 3 cam etc.

Intr-o luna sunt mai multe cheltuieli care se impart in functie de cota-parte indiviza cum ar fi salariile, service ascensor, lucrarile de intretinere si reparatii de pe scara, pierderile de apa etc. Dar suma tuturor acestor cheltuieli este variabila de la luna la alta, asa incat in fiecare luna valoarea care corespunde apartamentului dv. este diferita, cota-parte indiviza fiind acelasi procent in fiecare luna si pentru orice cheltuiala.
Imi cer scuze ca mi.a scapat din vedere sa specific ca este vorba de suprafata indiviza,NU cea de caldura.La avizier,exista o coloana separata cu cheltuielile lunare unde sunt calculate cele pt:salarii,lumina paliere,gunoi etc,plata liftului este pe alta coloana a tabelului,separat,si mi se pare f corect ca este coloana separata pt toate acestea.Urmatoarea coloana este cu,cheltuieli cota -parte si daca aceasta cota parte reprezinta procentul care apartine fiecarui proprietar si se calculeaza proportional cu suprafata apartamentului,DE CE(nu ca m.ar interesa apartamentul vecinului dar nu am alt exemplu acum)DE CE,de exemplu,eu pe luna octombrie platesc 50RON COTA-PARTEiar vecinul 19RON care are aceeasi suprafata ca mine?sau chiar daca ar fii sa fie ceva luat in calcul reparatii pe palier sau in bloc,vecinul trebuie sa plateasca ca si mine pt ca suntem pe acelasi palier.
De ce sumele de plata sunt mereu diferite,in fiecare luna in coloana tabelului COTA-PARTE,din moment ce toate cheltuielile:salarii,lumina paliere,gunoi,lift sunt calculate separat si reprezentate pe alta coloana a avizierului ne avand nicio legatura cu COTA-PARTE.Sper ca am reusit sa ma fac mai inteleasa la ceea ce va rog mult sa.mi raspundeti!Cu multumiri!
@elisia
In principal sunt trei grupe mari de cheltuieli:
-cheltuieli ce se repartizeaza in functie de numarul de persoane
Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
-cheltuieli pe consumuri individuale
Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa calda menajera; energia termica, combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incalzirea apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Acestea se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile.
-cheltuieli pe cota parte -indiviza
Cheltuielile [cheltuielile pe cota -parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Intre apartamentele cu aceasi suprafata nu ar trebui sa existe diferente, doar daca de ex. ar avea centrala termica si incalzirea o va suporta numai pentru partile comune.
Este adevarat ca unele cheltuieli pot fi constante luna de luna, ca de ex.:revizia ascensorului, care valoare se va schimba in momentul cresterii costului de catre prestator, dar in mod egal pentru apartamentele cu aceasi suprafata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
LocatarB, utilizator
Observati ca aici primiti niste raspunsuri generale ca sa zic asa, sau cum ar trebui sa fie. Raspunsuri pertinente obtineti doar la as. prop. Daca admin-ul nu le stie si le balbaie f. rau inseamna ca este depasit de situatie, nu cunoaste prevederile legale. Incercati sa discutati cu presedintele com. ex. sau cu unul dintre cenzori, asa cu documentele pe masa. Este imposibil sa nu capatati niste raspunsuri care sa va multumeasca - sau macar sa intelegeti cum se fac repartizarile cheltuielilor.
Inainte de a merge la asociatie, incercati sa mai studiati un pic prevederile HG 1588/2007 cu privire la repartizarea cheltuielilor pentru a intelege mai bine daca la as. dvs. se procedeaza corect sau incorect.

Alte discuții în legătură

Posibilitatea diminuarii platii la intretinere adriannnn adriannnn De curand , impreuna cu alti vecini, am tras o conducta separata de apa potabila, astfel incat apa rece n-o mai platim la asociatie, ci direct la Compania de ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari getaiuliana getaiuliana Buna ziua. Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare.Asociaria de locatari a hotarat sa ne puna sa platim si noi , cei care suntem debransati de la ... (vezi toată discuția)
Condominiu bloc proprietate personala ContSters429712 ContSters429712 Buna ziua ! Imi spune-ti va rog ce se întâmplă in momentul in care plec din apartament pentru o perioada nedeterminata. Care sunt obligațile mele de plata ... (vezi toată discuția)