avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... este normal ca o penalizare la o societate nebancara ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

este normal ca o penalizare la o societate nebancara sa fie mai mare decat rata propriu-zisa

am avut o rata la eurolines de 37 lei pe luna si m-am trezit acum la incheierea contractului cu o suma de plata mai mare decat imprumutul pe care l-am facut la ei .concluzia a fost fiecare scadenta daca a fost depasita s-a penalizat cu 45 de lei.chiar daca intirzierea a fost de numai o zi.ce pot face cu hotii astia?
Cel mai recent răspuns: ContSters158230 , utilizator 13:56, 17 Decembrie 2010
Acum depinde si de prevederile contractuale daca este stipulat faptul ca penalitatile pot depasi valoarea sumelor( ratelor) restante.
Daca da atunci pot acumula penalitati pana le platiti in limita a celor 3 ani de prescriptie extinctiva cf. Decretului 167/1958.
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
ContSters158230, utilizator
ana_lili_ica a scris:

am avut o rata la .................... de 37 lei pe luna si m-am trezit acum la incheierea contractului cu o suma de plata mai mare decat imprumutul pe care l-am facut la ei .concluzia a fost fiecare scadenta daca a fost depasita s-a penalizat cu 45 de lei.chiar daca intirzierea a fost de numai o zi.ce pot face cu hotii astia?

Stergeti, va rog, denumirea societatii implicate in discutie deoarece in forum se discuta ideea si nu persoana fizica/juridica.

Cred ca ar trebui sa cititi cu atentie contractul pe care l-ati semnat.
Este normal ca suma totala achitata de dvs. pe parcursul derularii contractului, sa fie mai mare decat cuantumul imprumutului.
Ceea ce nu este normal, este ca dupa ce ati achitat intreaga suma, conform clauzelor contractuale semnate/acceptate de dvs., sa vi se mai ceara sume suplimentare.

Luati in considerare faptul ca, scadenta debit, inseamna de regula, data la care suma/debitul, intra in contul societatii iar cuantumul penalitatilor trebuie sa fie calculat/solicitat, conform clauzelor contractuale, daca acestea nu sunt/declarate ca fiind/abuzive, desigur.

Ce puteti face decat sa platiti?!:)
Puteati observa in fiecare luna pe extrasul de cont ca va penalizeaza cu o suma mai mare decat rata si astfel erati atentionat ca trebuie sa nu intarzati nici o zi. De altfel, daca ati achitat doar suma minima de plata, restul redeventei se adauga la urmatoarea rata si toate sumele genereaza dobanzi si penalitati.
Daca ati fi respectat conditiile contractuale ( de platit rata integral si la timp), acum, la terminarea contractului, nu ati fi avut nimic de plata.
Ei or fi hoti, dar si dvs. ati ramas in pasivitate si v-au furat legal.
Ok in cazul de fata nu stim daca ati fost notificat privind sumele restante sau nu.

Daca stam si ne uitam pe Legea 363/2007 din 21/12/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor.

Art. 2 lit. h) diligenţă profesională - competenţa şi grija aşteptate, în mod rezonabil, de un consumator din partea comercianţilor, în conformitate cu practicile corecte de piaţă şi/sau cu principiul general al bunei-credinţe, în domeniul de activitate al acestora;

Daca operatorul avea obligatia prin contract sa va notifice sau sa va emita lunar un extras ceea ce sustineti ca nu a facut, atunci puteti formula o reclamatie la OPC daca va incadrati in prevederile art. 2 din OG 21/1992 iar daca sunteti persoana juridica va adresati instantei de judecata.
daca macar aveau bunavointa de a trimite un extras de cont lunar.au fost intrebati si au raspuns ca era de datoria mea sa dau telefon si sa ma interesez.retineti sa dau telefon

Alte discuții în legătură

Prima de asigurare anualã marian_chipu marian_chipu Bună ziua. În anul 2006 am făcut un împrumut și odată cu el am semnat și o poliță de asigurare. Neavând toți banii mereu am achitat ... (vezi toată discuția)
Poprire pe pensie -credit de consum adno adno ce trebuie facut in cazul in care la un credit de consum in care ratele se plateau la magazin ;(in acest caz: editat) ; au fost platite la zi in primii 2 ani ... (vezi toată discuția)
Contract de credit cu card de la bcr dima ion dima ion In urma cu trei ani de zile am luat un credit pentru cumpararea unui calculator si a unor componente . Acest credit a fost de 9000 de roni, totul bine si ... (vezi toată discuția)