Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti cand voi iesi la pensie in urmatoarele conditii.
Am 39 de ani in campul muncii si 42 de ani de cotizatie. Sunt nascut in septembrie 1953. Acum sunt in pensie pe caz de boala de 2 ani.
Cand voi iesi la pensie macar anticipat?
Multumesc!
Anticipat la 60 de ani cu un stagiu total de cotizare de 43 de ani fara stagiu asimilat(armata,pensie de invaliditate,cursuri universitare de zi).Anticipat partial la 60 de ani cu un stagiu de 35 de ani fara stagiul asimilat mentionat mai sus.Limita de varsta la 65 de ani.Dar nu cumva,ati lucrat in grupele superioare de munca I sau II,sau in actualele conditii speciale sau deosebite de munca ?Daca da,cati ani intregi si in ce procent.O zi buna.
Dati-mi voie sa-mi sustin si eu punctul meu de vedere si anume:Pensie anticipata partial,nu numai posibila ci realitate(parerea mea).Sa luam cele doua conditii:Stagiu si varsta.Stagiu complet de cotizare de 35 de ani indeplinit(fara stagiu asimilat).La implinirea varstei de 60 de ani indeplineste si cea dea doua conditie(varsta)si are dreptul la pensie anticipata partial.Faptul ca pensia anticipata partial poate reprezenta aproximativ 50% (penlizarea de 45% + stagiul asimilat care nu intra in calcul)din cea de invaliditate este o alta tema.Dar daca(pana la pensia de limita de varsta) i s-ar ridica dreptul la pensia de invaliditate ?.Atunci ar avea si aceasta varianta a pensiei anticipate partial la varsta 60 de ani.Daca rationamentul meu nu este corect rog sa fiu corectat.O zi buna tuturor.
Vreti sa spuneti ca va referiti la depensionare, pensia de invaliditate nu se "ridica". Deocamdata utilizatorul nu a fost depensionat, beneficiaza in continuare de pensie de invaliditate iar termenul de revizuire este, probabil, peste 12 luni. Ce se va intampla in viitor, eu nu am de unde sa stiu.
Ideea, simpla de altfel, este urmatoarea: nu pot sa-i spun unei persoane care beneficiaza de pensie de invaliditate ca poate sa solicite pensie anticipata partiala cand va implini 60 de ani, pentru ca din punct de vedere legal nu poate. Cam asta am vrut sa spun in mesajul anterior.
Pensionare
ela_popa
Buna ziua,
As aveamarea rugamintea de a ma ajuta sa aflu data posibila a pensionarii (fratelui meu) fara penalitate, in urmatoarele conditii:
1). Barbat, ... (vezi toată discuția)