avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta de pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta de pensionare anticipata

Fratele meu este nascut in 16.10.1953. Are stagiul de cotizare de 35 de ani+ 2 ani pensie de boala, pentru ca a suferit o interventie chirurgicala la nivelul coloanei vertebrale; mai are si alte afectiuni asociate. Cand poate iesi la pensie anticipata si in ce conditii?
:stunned:
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:12, 3 Decembrie 2012
Dacă fratele dvs. este acum beneficiar de pensie de invaliditate, va trece la pensie pentru limită de vârstă atunci când va împlini 65 de ani. De la pensie de invaliditate nu se poate trece la pensie anticipată parţială. Dacă fratele dvs. nu mai beneficiază de pensie de invaliditate, va putea solicita pensie anticipată parţială atunci când va împlini 60 de ani.
Va multumesc pintru promptitudinea cu care mi-ati raspuns! Tocmai de-asta am pus intrebarea, pentru ca in aprilie 2013 ii expira aceasta pensie de boala, trebuie sa mearga la fiecare 6 luni la comisie, sa aiba multe zile de spitalizare etc...
Atenţie, pensia de invaliditate nu expiră, aşa cum scrieţi.

Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodice, aşa cum ştiţi şi dvs. După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie asupra capacităţii de muncă, prin care stabileşte, după caz, menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad de invaliditate sau redobândirea capacitâţii de muncă.

Fratele dvs. poate beneficia în viitor de pensie anticipată parţială numai dacă va fi depensionat, adică numai dacă medicul expert al asigurărilor sociale va constata prin decizie că fratele dvs. şi-a redobândit capacitatea de muncă. Dacă fratele dvs. nu va fi depensionat, atunci va trece la pensie pentru limită de vârstă atunci când va implini 65 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradul 2 de handicap bitter bitter Mama mea este pensionara pe caz de boala gradul II cu revizuire anuala. de asemeni ea mai beneficiaza si de indemnizatie de handicap gradul II definitiv. Poate ... (vezi toată discuția)
Pensie anetaaneta anetaaneta Am miopie forte peste - 23 pensionata gr 2 cu complicatiile acestei boli, recent am facut o interventie pentru cataracta si a fost schimbat cristalinul si port ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala (nascuta in 1955) ika1504 ika1504 buna ziua! mama mea este nascuta pe 6 iulie 1955 si are 31ani si 8 luni de activitate neintrerupta. Din martie 2007 beneficiaza de pensie pe caz de boala gr ... (vezi toată discuția)