avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Gradul 2 de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Gradul 2 de handicap

Mama mea este pensionara pe caz de boala gradul II cu revizuire anuala. de asemeni ea mai beneficiaza si de indemnizatie de handicap gradul II definitiv. Poate fi pensionata definitv fara a mai fi nevoie prezentarea ei in fata comisiei de evaluare a capacitatii de munca?
Cel mai recent răspuns: bitter , utilizator 16:43, 2 Septembrie 2010
1. Legea 19/2000 spune:
Art.62...
(7) Nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

2. Se poate pnsiona pentru limita de varsta la data cand implineste varsta standard de pensionare (60 de ani femeile si 65 de ani barbatii).
3. Indemnizatia de handicap o primeste in continuare indiferent ce felo de pensie de invaliditate are.
Dar avand certificatul de handicap care atesta ca are o boala ireversibila din punct de vedere a capacitatii de munca poate fii pensionata definitiv? Sau acest lucru se intampla dupa ce implineste varsta de 55 de ani
Cu privire la afectarea ireversibila a capacitatii de munca, numai medicul expert al asigurarilor sociale se poate pronunta.
Numai medicul expert al asigurarilor sociale emite Decizia de incadrare in grad de invaliditate si apreciaza daca mama dumneavoastra indeplineste conditiile prevazute de art. 62, alin.1 din Legea nr. 19/2000, citat anterior de d-l. Tudor Valeriu.
Data viitoare cand se prezinta mama la comisie, sa intrebe medicul expert, daca apreciaza ca se incadreaza in prevederile mai sus mentionate.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
florisiris, utilizator
Mda. E urat. Unii apreciaza ca are o boala ireversibila iar altii nu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar pe caz de boala poate iesi definitiv? ada2113 ada2113 Mama mea este pensionara pe caz de boala gradul 2 de 16 ani ( pe ortopedie - gr handicap 3 , pshihiatrie si fizioterapie). A lucrat inainte de a iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gabriel30 gabriel30 buna ziua.Numele meu este Gabriel.Mama mea are 56 de ani,a fost pensionata pe caz de boala in anul 2006 dupa ce a petrecut 34 de ani in campul ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala cristina100 cristina100 buna ziua, Numele meu este Cristina , locuiesc in Bucuresti, am si eu o intrebare: Ce pot face ca mama mea care este bolnava ( cardiaca, ... (vezi toată discuția)