avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionar pe caz de boala poate iesi definitiv?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionar pe caz de boala poate iesi definitiv?

Mama mea este pensionara pe caz de boala gradul 2 de 16 ani ( pe ortopedie - gr handicap 3 , pshihiatrie si fizioterapie). A lucrat inainte de a iesi la pensie 16 ani. In prezent are 52 de ani. As dori sa stiu daca poate iesi cumva definitiv la pensie, acum sau cand ca sa nu trebuiasca sa mai mearga in fiecare an la comisie.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: agentul oo7 , utilizator 15:25, 7 Februarie 2010
Nu poate iesi la pensie definitiv (pentru limita de varsta) decat la momentul indeplinirii varstei standard de pensionare (60 de ani) sau prin schimbarea incadrarii pensiei de invaliditate intr-o situatie fara revizuire (este in functie de diagnostic).
Potrivit actualei legislatii, mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini varsta standard de pensionare, respectiv 60 de ani.

Pensionarii de invaliditate care nu mai sunt supusi revizuirii medicale sunt prevazuti la art. 62, alin. (7) din Legea nr. 19/2000. Mama dvs. nu indeplineste conditiile reglementate prin aceasta dispozitie legala.

Art. 62 - Legea nr. 19/2000
(7) Nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
buna seara , am si eu o intrebare
sunt nascut in anul 1952 am 35 de ani in campul muncii +6 ani de grupa a 2 a,pensionat pe caz de boala de 6 ani intrebarea mea este cand ar trebui sa ies de drept la pensie?
agentul oo7 a scris:
sunt nascut in anul 1952 am 35 de ani in campul muncii +6 ani de grupa a 2 a,pensionat pe caz de boala de 6 ani intrebarea mea este cand ar trebui sa ies de drept la pensie?

Interventie moderator
Va rog sa precizati pentru cine puneti intrebarea, nu puteti fi in acelasi timp femeie / barbat si pensionar de invaliditate / persoana in CCC. Va rog sa respectati Regulamentul de postare, potrivit caruia fiecare utilizator este identificat printr-un singur nume de utilizator (user).

In legatura cu intrebarea dvs.
Mesajul postat nu este clar. Daca adunati 35 ani vechime + 6 ani in grupa II + 6 ani pensie de ivaliditate, rezulta 47 de ani. Asta inseamna ca lucrati de la 10 ani, ceea ce nu este posibil.

Daca ati vrut sa scrieti ca din cei 35 de ani 6 ani i-ati lucrat in grupa II de munca, atunci puteti beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani si de pensie pentru limita de varsta la 64 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
imi cer scuze pentru situatia creata dar pentru ca sunteti singuri care puteti ajuta oameni care nu stiu multe lucruri despre pensionare am indraznit si eu sa va intreb despre pensionare pentru parintii mei pentru mama mea am fost lamurita de aceea am intrebat si pentru tatal meu (contul mi-a fost creat de o prietene )inca o data mii de scuze

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare titel_gheorghis titel_gheorghis As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu revizuirea pt.pensie medicala?data nasterii 05-08-1951,pensionare invaliditate gr.II,din 11-04-2006,stagiu de ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensia de drept? clava clava Sunt nascuta pe 23-10-1955. Din 1.10.2005 sunt pensionara pe caz de boala, gradul II. Pana la acea data, am 32 ani vechime in munca, din care 18 ani si 6 ... (vezi toată discuția)
De ce categorie de pensie pot beneficia? tamas renata tamas renata am 55 de ani,27 de ani si 4 luni lucrate din care 16 ani si4 luni la grupa 1 si7 ani si 1 luna la grupa 2a.am fost pensionat pe caz de boala din 2001 pana acum ... (vezi toată discuția)