avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor deces

Cf CCMUNN art 51, lit d, firma este OBLIGATA sa acorde ajutorul de deces unui angajat pentru decesului unui parinte in conditiile de mai jos?
1. Angajatul nu il avea in intretinere;
2. Ajutorul de deces (ca si cel de inmormantare) a fost acordat celuilalt parinte;
3. Nu exista CCM la nivel de unitate, firma nu are o politica interna care specifica acordarea unui astfel de ajutor.

Personal as vrea sa ajut angajatul, dar ca reprezentant al firmei o pot face?
Cel mai recent răspuns: anca55 , utilizator 18:35, 21 Decembrie 2010
eh, vorba vine obligat ...daca in politica firmei nu exista aceasta practica, nu se aplica.Oricum, puteti sa-l ajutati, sigur are nevoie si numai daca ai trecut pe acolo stii exact ce inseamna sa-ti pierzi parintii...
succes
Daca firma acorda acest ajutor de deces, se impoziteaza?
din cate imi amintesc, ii dati ajutorul de inmormantare si il recuperati apoi dvs ca firma de la casa de pensii este de 1800 si ceva de lei ajutorul.
In lipsa unui ccm la nivel de unitate se aplica contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.

Din punct de vedere al Codului Fiscal , tratamentul fiscal al ajutorul de deces acordat conform Legii 19/2000, este prevazut la art.42, respectiv din punct de vedere al impozitului pe venit. Conform acestui articol, ajutoarele acordate din bugetul de stat, asigurarilor sociale, si alte fonduri speciale, nu sunt venituri impozabile :
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Din punct de vedere al angajatorului care achita acest ajutor de deces, aceasta suma nu reprezinta o cheltuiala , ca urmare nu se supune tratamentului fiscal prevazut la art 21 privind deductibilitatea cheltuielilor effectuate, acest ajutor fiind dedus din contributia de asigurari sociale datorata de angajator.
Sotia decedatului a obtinut ajutorul de deces de la Casa de pensii, deci a fost acordat odata. Firma a hotarit sa-i acorde ajutorul de deces angajatului care este copilul celui in cauza.
ACEST AJUTOR ESTE NEIMPOZITAT SI DEDUS DIN CONTRIBUTIA CAS?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale neridicate, salariat decedat carmensorin carmensorin In cazul in care un angajat decedeaza, angajatorul trebuie sa-i plateasca ajutorul de deces si sa-i compenseze in bani zilele de concediu de odihna neefectuat? ... (vezi toată discuția)
Ajutoare- pentru aceste sume se retine cas ? mmanuela mmanuela pentru ajutorul de deces, ajutorul de nastere, si prima de instalare se retine cumva CAS 10.5% angajat si CAS angajator? (vezi toată discuția)
Impozit pe ajutoare materiale? Bogdan Popovici Bogdan Popovici As vrea sa stiu daca se impoziteaza ajutoarele materiale date salariatilor in baza CCM (pt deces in familie, pentru boli etc.). Daca da, va rog sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)