avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale neridicate, salariat decedat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale neridicate, salariat decedat

In cazul in care un angajat decedeaza, angajatorul trebuie sa-i plateasca ajutorul de deces si sa-i compenseze in bani zilele de concediu de odihna neefectuat? La suma respectiva ce contributii se opresc?
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: carmensorin , utilizator 13:43, 2 Februarie 2015
Compensarea in bani a CO neefectuat este supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale.

Din punct de vedere al Codului Fiscal , tratamentul fiscal al ajutorul de deces acordat conform Legii 19/2000, este prevazut la art.42, respectiv din punct de vedere al impozitului pe venit. Conform acestui articol, ajutoarele acordate din bugetul de stat, asigurarilor sociale, si alte fonduri speciale, nu sunt venituri impozabile :
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Din punct de vedere al angajatorului care achita acest ajutor de deces, aceasta suma nu reprezinta o cheltuiala , ca urmare nu se supune tratamentului fiscal prevazut la art 21 privind deductibilitatea cheltuielilor efectuate, acest ajutor fiind dedus din contributia de asigurari sociale datorata de angajator.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces anca55 anca55 Cf CCMUNN art 51, lit d, firma este OBLIGATA sa acorde ajutorul de deces unui angajat pentru decesului unui parinte in conditiile de mai jos? 1. Angajatul nu ... (vezi toată discuția)
Ajutoare- pentru aceste sume se retine cas ? mmanuela mmanuela pentru ajutorul de deces, ajutorul de nastere, si prima de instalare se retine cumva CAS 10.5% angajat si CAS angajator? (vezi toată discuția)
Ajutor nastere mnd mnd Buna ziua, Nu stiu daca dumneavostra ma puteti ajuta daca nu cu un raspuns macar cu niste date de contact utile unde as putea sa intreb daca pentru ajutorul ... (vezi toată discuția)