avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit rezerva legala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

rezerva legala

Buna seara,
Am o mica problema. La verificarea si intocmirea bilantului contabil de la 31.12.2007 am constatat ca in anul 2006 nu s-a constituit rezerva legala, desi societatea a fost pe profit. Ce pot face acum? Constitui rezerva legala si pt 2006, dar nu este deductibila la calcul impozit profit, si trebuie, obligatoriu, sa mentionez acest lucru (constiturea rezervei legale pt 2006) in notele explicative la bilant? sau
Constitui doar rezerva legala aferenta anului 2007 (5% deductibil fiscal), iar la bilantul contabil tin cont ca verific si intocmesc bilantul doar pt anul 2007? Cu ma inregistrez in declaratia 101?
As dori un mic ajutor.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 20:57, 18 Martie 2008
constituirea rezervei legale este obligatorie inainte de repartizarea profitului. o faceti acum la 31.12.2007 si este integral deductibila, daca se indeplinesc conditiile prevazute la art. 22 alin (1) lit.a). din Codul Fiscal. Nu se constituie rezerva legala in fiecare an...ci doar pana cand atinge conditiile de la art. 22 alin (1) lit.a)

Daca rezerva este utilizata pt acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara nu mai este deductibila la calculul impozitului pe profit.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2008
smart accounting business srl, Contabil
Multumesc. Deci, sa inteleg ca pot acum sa constitui 10% (adica 5% pt anul 2006 si 5% pt anul 2007), deductibil fiscal. Precizez ca, de la data infintarii sociatatii,nu a fost constituita rezerva legala, iar eu acum am observat, la intocmirea bilantului. (nu tin contabilitatea la acesta firma, ci doar intocmesc si semnez bilantul). Multumesc pentru ajutor.
ufff...nu poti constitui acum 10%; constitui doar in limita de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga chelt aferente acestor venituri neimpoz, pana ce rezerva atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat
alinutza32 a scris:

Multumesc. Deci, sa inteleg ca pot acum sa constitui 10% (adica 5% pt anul 2006 si 5% pt anul 2007), deductibil fiscal. Precizez ca, de la data infintarii sociatatii,nu a fost constituita rezerva legala, iar eu acum am observat, la intocmirea bilantului. (nu tin contabilitatea la acesta firma, ci doar intocmesc si semnez bilantul). Multumesc pentru ajutor.

Nu vreau sa fiu rautacioasa dar pentru o persoana care intocmeste si semneaza un bilant ar trebui sa stiti.
Constat ca juristii cunosc mai multe despre domeniul economic si fical. Contabilii ce fac doar semneaza si atat?????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit profit ortansa.teodora ortansa.teodora Buna ziua, Am urmatorul caz:o firma infiintata in anul 2008 si care a incheiat anul pe pierdere(6483lei).Doresc sa recalculez impozitul pe profit pe trim.3, ... (vezi toată discuția)
Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit ramonica_bubu ramonica_bubu Buna ziua! Am o firma infiintata in 2009. Vreau sa fac bilantul si am facut inregistrarea 129=1061 pt constituirea rezervei legale (cu suma 20% din ... (vezi toată discuția)