Daca se solicita instantei pronuntarea unei hot judec in care sa sa se constate ca proprietarul terenului este proprietar si al constructiilor, chiar daca nu a avut autorizatie de construire, cum se timbreaza?
La valoare imobilului edificat sau ca o actiune in constatare?
Daca se poate intra in legalitate prin obtinerea unei autorizatii de constructii cererea va putea fi respinsa ca inadmisibila.
Actiunea se face in contradictoriu cu Primaria.
Valoarea se stabileste printr-o evaluare judiciara.
pai si-ar mai avea rostul parcurgere unei lungi birocratii pt obtinerea autorizatiei de constructie cand casa e construita de 10 ani?
taxe , nervi, timp, alergatura...si pe drept vorbind mii de euro date arhitectului
am gasit o speta a I.C.C J., MAI EXACT DECIZIA 3668 / 6 MAI 2006 , PRIN CARE SE DA CASTIG DE CAUZA UNEI ASEMENEA SITUATII
''Valoarea se stabileste printr-o evaluare judiciara.''
PAI NU SE TIMBREAZA DE LA INCEPUT ACTIUNEA ?
Subsemnatul…, cu domiciliul in…,chem in judecata pe Primarul Comunei…,ca reprezentant al comunei…, in calitate de parat , pentru ca prin hotararea pe care o veti pronunta sa dispuneti :
constatatarea dobandirii dreptului de proprietate asupra constuctiilor edificate fara autorizatie .
Motivele actiunii sunt urmatoarele :
In urma unui proces de partaj succesoral incheiat cu hotararea de expedient nr…, am dobandit proprietatea asupra suprafetei de teren de 3000 mp. Pe terenul atribuit , in anul 1998 , dupa decesul parintilor , am edificat o casa fara autorizatie de construire.
Mentionez ca in repetate randuri am solicitat Primariei eliberearea ceretificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, proiectul casei fiind intocmit, dar , datorita faptului ca partajul nu se incheiase si legal nu mi se atribuise o suprafata din intregul teren al autorilor comuni, si astfel nu se putea efectua cadastrul , nu am putut obtine de la primarie nici actele solicitate.
Cu toate acestea , casa am ridicat-o fara autorizatie , sperand ca , o data cu incheierea procesului de partaj sa intru in legalitate..
In acest moment detin imobil construit din 1998, pe suprafata de teren atribuita prin partaj, si sunt inregistrat la Primaria…-serviciul taxe si impozite, cu imobil proprietate personala ca platitor de taxe si impozite la zi pe terenul atribuit si pe casa construita.
Inteleg astfel , pe calea actiunii in constatare –inteogatorie, sa solicit constatarea dreptului meu de proprietate asupra constuctiei edificate din anul 1998., pentru a-mi vedea consolidate un drept subiectiv preexistent , pentru 2 motive:
- deoarece lipsa autorizatiei de constructie poate avea consecinte pe planul raporturilor de natura administrativa cf . lg 50/1990, modificata cu lg 453/2001 care antreneaza o raspundere contraventionala .
- deoarece Autoritatea Publica Locala prin Primar este singura care ar putea contesta dreptul meu de proprietate asupra constructiilor si ar putea afirma ca am tins pe cale actiunii de fata sa eludez prevederile legii privitoare la constructii.
Imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art 489-492c civ si art 111 c.proc civ si lg 50/1990.
In dovedirea pretentiilor solicit: -inteogatoriul paratului.
-incuviintarea probei cu martori
-expertiza imobilului construit.
Anexez urmatioarele inscrisuri:
-hotarare judecatoresca de partaj prin care mi se atribuie terenul pe care am edificat constructia
-adeverinta de la Primaria din care reiese ca detin imobil proprietate personal ape raza comunei
-acte doveditoare a platii impozitelor si taxelor pentu terenul atribuit si casa edificata de mine.
Semnatura reclamant,
Domnului Presedinte al Judecatoriei…
E NEVOIE SA SE MENTIONEZE CEVA DE ACCESIUNE IN AFARA CONSTATARII CONSTRUIRII ?
CACI AM CONSTRUIT CASA INAINTE DE A NI SE FI ATRIBUIT TERENUL PE CARE S-A CONSTRUIT
CAND AM CONSTRUIT NU AVEAM TITLU , AM CONSTRUIT CREZAND CA VOM DEVENI PROPRIETARI , IAR ATRIBUIREA EFECTIVA A TERENULUI S-A FACUT ULTERIOR dupa treminarea partajului
Valoarea la care se calculeaza taxa de timbru este cea declarata in actiune sau in cerere. Daca aceasta valoare este contestata sau apreciata de instanta ca derizorie, evaluarea se va face potrivit normelor metodologice prevazute la art. 28 alin. (2) din Legea nr.146/1997.
Intabulare constructie
ladaru
cum se poate intabula o constructie construita acum vreo 40 de ani fara autorizatie de construire, exista ceva lege care sa specifice ca o constructie care are ... (vezi toată discuția)