avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Impozitul pentru pensionarii incadrati in grad de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Impozitul pentru pensionarii incadrati in grad de handicap

Buna seara.Vecina mea este pensionata la limita de virsta in baza legii 19/2000,art.47(b). A fost la Casa de Pensii si a intrebat de retinerea impozitului pe pensie. I s-a spus ca nu are scutire deoarece nu detine si al doilea certificat (cel cu indemnizatia). Asa spune legea? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: eugenchis , utilizator 15:37, 18 Decembrie 2010
Nu stiu ce vreti sa spuneti prin "al doilea certificat". :-/

Vecina dvs. trebuie sa depuna la casa de pensii certificatul de incadrare in grad de handicap accentuat, atat si nimic mai mult. Cu el face dovada incadrarii in grad de handicap si, pe cale de consecinta, beneficiaza de scutirea prevazuta la art. 68 ind. 1 din Codul fiscal.

Vecina mea are la doarul de pensie certificatul de incadrare in grad de handicap accentuat,in baza caruia a fost pensionata cu 10 ani mai devreme. I s-a spus ca numai cei care au "al doilea certificat",cel in baza caruia primesc indemnizatia de persoana cu handicap de la Consiliul Judetean. Multumesc mult.
Prevederea legala in baza careia persoanele incadrate in grad de handicap sunt scutite de impozit este art. 68 ind. 1 Cod fiscal, care are urmatorul cuprins:
Art. 68^1. - Venituri neimpozabile
Nu sunt venituri impozabile veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

Nu rezulta de nicaieri ca ar trebui sa primeasca indemnizatia, ci doar ca trebuie sa fie incadrata in grad de handicap grav sau accentuat. Acum, in paranteza fie spus, o persoana incadrata in grad de handicap trebuie sa primeasca si indemnizatia aferenta (plata acesteia este prevazuta in Legea nr. 448/2006).

Spuneti-i vecinei dvs. sa solicite, in scris, scutirea de la plata impozitului si, daca raspunsul este negativ, sa i se comunice temeiul legal al refuzului. Reveniti cu raspunsul casei de pensii si discutam.

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Asa o sa faca. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pensie invaliditate violiza violiza buna ziua, pentru o persoana cu handicap grad I , cu indemnizatie de insotitor si cu pensie de invaliditate trebuie sa declar si sa platesc impozit pe ... (vezi toată discuția)
Pensia persoanei incadrata in grad de handicap se impoziteaza? emmola emmola dX-(e 10an am pensionat cu hanticap accentuat si im trage inpozit (vezi toată discuția)
Angajare persoana cu handicap gradul ii AdelinaAron AdelinaAron Buna seara! Este posibila angajarea unei persoane cu handicap de gradul II? Care sunt criteriile pe baza carora se poate face angajarea? Multumesc (vezi toată discuția)