avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara!

As vrea sa va intreb ce sanse am si ce ar trebui sa fac(in caz ca exista ceva) ca sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in urmatoarea situatie:
- in 25.06.2010 am terminat facultatea
- pentru ca nu eram sigura daca imi voi gasi de lucru, am bagat un dosar de somaj pentru orice eventualitate. Din 30.08 2010 beneficiez de ajutor de somaj (desi am depus dosarul mai devreme, 2 luni mi-au cautat ei de lucru). Precizez ca voi beneficia de acest ajutor doar 6 luni, deoarece am fost incadrata ca absolventa.
- in septembrie am aflat ca sunt insarcinata si am renuntat sa mai caut de lucru, fiind interesata de pastrarea copilului. Voi naste estimativ prin luna iunie a anului 2011.
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 20:34, 18 Decembrie 2010
Buna seara.
1)chiar daca doua luni v-au cautat asa zicand ei de lucru, trebuie sa primiti indemnizatia si pe acele 2 luni; pune-ti-le in vedere acest aspect;
2)termenul este de 9 luni si nu de 6, si asa va ramane in cazul dumneavoastra intrucat o lege noua chiar daca stabileste o durata de 6 luni ar fi retroactiva, ceea ce ar fi contrar Legii fundamentale.
3)beneficiati si de indemnizatie in cuantum de 600 de lei prin asimilare
andrei oprea a scris:

Buna seara.
1)chiar daca doua luni v-au cautat asa zicand ei de lucru, trebuie sa primiti indemnizatia si pe acele 2 luni; pune-ti-le in vedere acest aspect;
2)termenul este de 9 luni si nu de 6, si asa va ramane in cazul dumneavoastra intrucat o lege noua chiar daca stabileste o durata de 6 luni ar fi retroactiva, ceea ce ar fi contrar Legii fundamentale.
3)beneficiati si de indemnizatie in cuantum de 600 de lei prin asimilare

Buna seara! Permiteti-mi sa incerc sa va contrazic : absolventii au primit si vor primi 6 luni indemnizatie de somaj. Redau mai jos extrase relevante din Legea 76 / 2002
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
...........
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar;
Art. 17. ...(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
Art. 40. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia. (aceasa este varianta Art. 40 inainte de aparitia OUG 108 /2010)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
leuca_luminita, utilizator
Buna seara.
As fi absurd sa nu va ingadui sa ma contraziceti.Chiar imi place aceasta exprimare, intrucat alti utilizatori uita deseori ca acest spatiu este unul al dezbaterilor.
Ingaduiti-mi totusi sa va contrazic la randul meu.Legea a fost modificata succesiv, chiar subsemnatul avand castig de cauza intr-o asemenea speta similara.Adica, abia zilele trecute s-a revenit la durata de 6 luni pentru absolventi.
P.S. pentru utilizatorul Luana, trebuie sa subliniez totusi ca nu indeplineste stagiul de 12 luni oricat am citit Oug 111 din 2010.Sa speram ca vor fi modificari ulterioare ale acestei ordonante, care pot doar presupune ca va fi constatata ca neconstitutionala in ansamblu.
O solutie ar fi ca sotul dumneavoastra sa aiba un stagiu de 12 luni.
andrei oprea a scris:

Buna seara.
As fi absurd sa nu va ingadui sa ma contraziceti.Chiar imi place aceasta exprimare, intrucat alti utilizatori uita deseori ca acest spatiu este unul al dezbaterilor.
Ingaduiti-mi totusi sa va contrazic la randul meu.Legea a fost modificata succesiv, chiar subsemnatul avand castig de cauza intr-o asemenea speta similara.Adica, abia zilele trecute s-a revenit la durata de 6 luni pentru absolventi.
P.S. pentru utilizatorul Luana, trebuie sa subliniez totusi ca nu indeplineste stagiul de 12 luni oricat am citit Oug 111 din 2010.Sa speram ca vor fi modificari ulterioare ale acestei ordonante, care pot doar presupune ca va fi constatata ca neconstitutionala in ansamblu.
O solutie ar fi ca sotul dumneavoastra sa aiba un stagiu de 12 luni.

Revin cu urmatoarele precizari: este cat se poate de adevarat ca legea a suferit numeroase modificari (mai exact de 12 ) dar art. 40 nu a fost modificat decat acum prin OUG 108/2010. Daca nu am ce face, actualizez legislatia pe care o schimba unii dupa cum dorm (vezi OUG 108 / 2010 publicata pe 10.12.2010 si Legea 233/2010 publicata pe 13.12.2010, oare nu se puteau comasa cele doua acte ?)Va urez toate cele bune, si va multumesc ca nu v-ati suparat ca v-am contrazis.
1. Deoarece veti naste in iunie 2011 vi se aplica prevederile OUG 111/2010.
2. Va redau din aceasta OUG:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...
Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

3. Presupunand ca veti naste in iunie 2011 inseamna ca in perioada iunie 2010 - iunie 2011 trebuie sa aveti venituri profesionale supuse impozitarii sau perioade asimilate, cum am aratat mai sus.

4. Perioada de somaj pentru dvs., ca absolventa, este de 6 luni, conform Legii 76/2002.
5. In cele 12 luni premergatoare nasterii dvs. aveti urmatorul statut:
a) iunie 2010 = studenta;
b) iulie - august 2010 = in evidenta AJOFM;
c) sept.2010 - febr.2011 = somer indemnizat;
d) martie - iunie 2011 = perioada neacoperita de prevederile OUG 111/2010.

6. Perioadele de la lit.a) - lit.c) sunt eligibile pentru a beneficia de CCC.
7. Pentru perioada martie - iunie 2010 trebuie sa faceti ceva pentru a beneficia de indemnizatia de CCC: sa incheiati un CIM pentru a avea un salariu sau sa aveti venituri profesionale independente (cum ar fi veniturile din PFA).

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Yna visan Yna visan Am fost șomeră 6 luni .. În aprilie mi s a încetat șomajul și m am inregistrat ca și șomer neindemnizat ... Este o luna de când sunt șomer ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oana8989 oana8989 buna ziua.daca sunt in somaj,de la 1 iulie cat v-a fi indemnizatia de crestere copil? (vezi toată discuția)
Contract de munca cu perioada determinata Marinela Daniela Marinela Daniela Buna ziua! Sunt angajata din 12.02.2018 pana la 11.05.2018. Din 12.05.2018 mi sa prelungit contractul de munca cu 1 an, pana la data de 11.05.2018, urmand a ... (vezi toată discuția)